Trócsányi Lászlónak távoznia kell a szegedi egyetemi alapítvány kuratóriumából? – kizárná az unió a politikai kötődést

Összeférhetetlenség miatt alighanem távoznia kell a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumból Trócsányi Lászlónak. Másként nem nagyon lehet érteni Navracsics Tibor miniszter minapi bejelentését.
Bod Péter

2022. szeptember 19. 17:45

Trócsányi Lászlónak távoznia kell a szegedi egyetemi alapítvány kuratóriumából? – kizárná az unió a politikai kötődést

Szigorú összeférhetetlenségi szabályokat kíván megalkotni a magyar kormány a közfeladatokat ellátó közhasznú közalapítványok kuratóriumaiban – foglalkozik a témával a hvg.hu. Részletek egyelőre nem tudni, csupán annyit, hogy a tagok esetében kizáró ok lesz a politikai kötődés. Ennek pontos jelentése még nem ismert.

 

A kormány annak érdekében, hogy hozzájusson ahhoz a közel 3000 milliárd forintnak megfelelő uniós forráshoz, aminek folyósítását a rendszerszintű korrupció gyanúja miatt felfüggeszthetik, komoly vállalásokat tett az Európai Bizottságnak. Ezek egyike, hogy politikailag rendet tesznek a közhasznú közalapítványok kuratóriumaiban. Ebbe a kategóriába tartozik sok hazai egyetemet, így a szegedit is működtető szervezet.

 

A Szeged.hu az elmúlt másfél évben sokat írt arról, hogy egymás után jelentették be a magyarországi egyetemek, átállnak alapítványi működésre. Sok esetben erőszakos módszerekkel, a zsarolás határát súroló tárgyalási taktikával érték el az egyetemek vezetői, hogy szenátus megszavazza a működési forma megváltozását. Arról is írtunk, hogy az egyetemeket működtető alapítványok kuratóriumaiba politikusok sokaságát nevezték ki. Legyen elég Varga Judit igazságügyi miniszterre (Miskolci Egyetem), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterre (Széchenyi Egyetem, Győr) vagy éppen Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere (Pannon Egyetem, Veszprém) gondolni.

 

Megírtuk annak idején, hogy a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) működtető alapítvány kurátorairól a hazai felsőoktatást ismerők körében általános volt a vélemény, hogy az egyik, hanem éppen a legjobb személyi összetételű csapat jött itt össze. Egyfelől mert 

 

egyetlen aktív politikus van benne, a korábbi igazságügy miniszter, Trócsányi László, aki ez idő szerint az Európai Parlament (EP) fideszes képviselője. 

 

Igaz, Trócsányi Lászlónak a szegedi kuratóriumban betöltött szerepét árnyalja, hogy harminc éve az SZTE oktatója volt, így „ejtőernyős politikusnak” rosszindulattal sem volna nevezhető. Másfelől Szabó Gábor prorektort, a kuratórium elnökét látták és látják garanciának arra, hogy szakmai alapon működhet a testület. 

 

A kritikusok ennek kapcsán annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy Szabó Gábor személyi és nem intézményi garancia a SZTE-t működtető kuratórium élén.

 

Hogy az összeférhetetlenségi szabályok között hogyan kell értelmezni és kezelni a politikai kötődést, ma még nem lehet megmondani. Lehetséges, hogy aktív politikusok (miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, országgyűlési képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek, miniszterelnöki megbízottak, önkormányzati képviselők, párttisztséggel rendelkezők) nem lehetnek tagjai a kuratóriumoknak.

 

Érdekesség, hogy Navracsics Tibor a kuratóriumok politikamentesítéséről beszélve nem említette meg, hogy maga is érintett lehet, mert kuratóriumi elnöke a Pannon Egyetem legfőbb döntéshozói testületének.  

 

Színezi még a szegedi képet, hogy kuratóriumi tag Trócsányi Lászlót már e tisztsége betöltése közben választották a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem rektorának. Ez a ma érvényben lévő szabályok szerint nem jelentett összeférhetetlenséget, de furcsa helyzet két egymásról független egyetem vezetőségében szerepet vállalni, még akkor is, ha ezt más-más minőségben teszi.

Címlapon

mutasd mind