Trócsányi Lászlóé a kupola, Lázár Jánosé az alagsor: épületavató a szegedi jogi karon

Ünnepélyes körülmények között avatták fel a szegedi egyetem jogi karának Tisza Lajos körúti épületét pénteken délelőtt, amelyet a százötven éves jogászképzés egyfajta megkoronázásának is tekintenek. Lázár János miniszter mondott furcsa dolgokat.
Bod Péter

2022. október 28. 12:22

Trócsányi Lászlóé a kupola, Lázár
Jánosé az alagsor: épületavató a szegedi jogi karon

– Szegednek vissza kell nyernie azt a rangját, amit 1920-ban a városnak szánták – fogalmazott nyitóbeszédében Lázár János építési és beruházási miniszter, ám az kifejtetlenül maradt, hogy az ország harmadik legnagyobb városa miért nem tölti be ma az őt megillető szerepet.

 

Nem kevésbé provokatívra sikerült – nyilván szándékosan – az a másik kijelentése, ami szerint „Szeged esetében nem a városnak van egyeteme, hanem az egyetemnek van városa.” Majd különösebb átmenet nélkül arról beszélt, hogy pontosan olyan zavaros ma a világ, mint volt 1918–1920-ban.

 

A mai világpolitikai helyzetről úgy vélte, hogy megint a kétpólusú világ felé haladunk, és Magyarországnak újra kell pozicionálnia magát. Szerinte egyfelől a globalisták állnak szemben a lokalistákkal, másfelől az integrációpártiak a szuverenitást hangsúlyozókkal. A miniszter, aki korábban a szegedi egyetem jogi karának hallgatója volt, nem hagyott kétséget, hogy Magyarország kormánya a szuverenitás oldalán áll.

 

 

Beszédében védelmébe vette az alapítványi egyetemeket. Szerinte a sajtóhírekkel ellentétben nem a jelenlegi hatalom biztosítását szolgálják, hanem az önrendelkezés feltételeit teremtették meg, ami legalábbis vitatható, ha tudjuk, hogy a fenntartáshoz és működtetéshez szükséges összeg kilencvenhárom százalékát továbbra is a központi költségvetésből kapják a hazai alapítványi egyetemek.

 

A jogi kar Tisza Lajos körúti épületének további fejlesztéseihez miniszteri segítségét ajánlotta fel az építési és beruházási miniszter, aki úgy fogalmazott, amennyiben Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter nevéhez a most átadott épület helyreállított kupolája fűződik, ő az épület alagsorához szeretné a nevét adni. Nem derült ki, hogy ebben az esetben jelképes volt a megfogalmazás vagy szó szerint értendő.

 

A Tisza Lajos körúti épület felújítását hosszabb ideje tervezték, és ebben az ügyben az egyetem professzora, az éppen akkor hivatalban lévő igazságügyi miniszter közvetlenül a miniszterelnök segítségét kérte, hogy 600 millió forintért állítsák helyre az épület kupoláját – emlékezett vissza a kezdetekre és személyes szerepére Trócsányi László, aki jelenleg a szegedi egyetem kuratóriumának tagja. A kupoláról még Balogh Elemér is beszélt nekünk akkor, amikor díszpolgárrá választotta Szeged: az Európai Jogtörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanár már akkor mondta, tervben van a kupola újjáépítése.

 

A Tisza Lajos körút a XX. század elején

 

A felújítási tervek folyamatosan bővültek, majd a városra 2019. szeptember 9-én lecsapó vihar új helyzetet teremtett azzal, hogy leszakított a jogi kar épületének tetejét.

 

A pénteken reggel ünnepélyes körülmények között átadott épület teljes felújítása közel 1,9 milliárd forintért készült el. A végeredményt tekintve Trócsányi László úgy fogalmazott: ez a jogi kar úgy néz ki, ahogyan egy jogi karnak kell. Az épület felújítását a 2019-es polgármester-választáson elbukott független fideszes Nemesi Pál cége, a Ferroép nyerte úgy, hogy nem ők adták a legalacsonyabb ajánlatot, ám nemcsak az „számított” a beruházásnál, ki mennyiért csinálja: a pontozás végül nekik kedvezett. Majd „kiderült” az általuk vállalt összeg kevés, ezért még 200 millió forintot kaptak a beruházásra.

 

Eredetileg 1 milliárd 692 millió forint volt rá. Nem volt elég

 

Szinte napra pontosan százötven éve, 1872 novemberében kezdődött el a szegedi egyetem jogelődjén, a kolozsvári egyetemen a jogászképzés – emlékeztetett Görög Márta, a jogi kar dékánja beszédében, aki a mostani épületavató, és a jelzett évforduló között párhuzamot vont.

 

Szegeden a jogászképzés az 1921/1922-es tanévben kezdődött el, még nem a jelenleg használt épületben. A dékán úgy vélekedett, hogy Szegeden a legnagyobb közösségformáló erő az oktatás, a jogi kar épületéről úgy fogalmazott: a helynek szellemisége van,.

 

A felsoroltak mellett rövid beszédet mondott az ünnepségen Rovó László az egyetem rektora és Fendler Judit kancellár.

 

Az ünnepség kari oktatóknak adományozott kitüntetésének átadásával ért véget.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind