Trócsányi László perrel fenyegeti az Európai Néppártot, ha kizárják a Fideszt

Egyre romlik a keresztény-konzervatív pártcsalád és Fidesz viszonya. Orbán Viktor volt igazságügyminisztere most perrel fenyegeti pártjának legfontosabb európai szövetségesét – ironikus módon épp a jogállamiságra hivatkozva.

2021. február 26. 18:14

Trócsányi László perrel fenyegeti az Európai Néppártot, ha kizárják a Fideszt

A Fidesz és azEurópai Néppárt (EPP) viszonya akkor szenvedett komoly törést, amikor az Orbán-kormány lejáratókampányt indított Jean-Claude Juncker ellen, később pedig a kereszténydemokraták csúcsjelöltjével, Manfred Weberrel is konfliktusba bonyolódtak. Fel is függesztették a Fidesz néppárti tagságát, később pedig a képviselőcsoportban külön Deutsch Tamásét is, mert Webert a Gestapohóz hasonlította.

Jelenleg az Európai Néppártban ötfős munkacsoport dolgozik azokon a szabálymódosításokon, amik segítségével könnyebben el lehet majd távolítani egy teljes képviselőcsoportot az EPP európai parlamenti frakciójából.

Az új szabályok lehetővé tennék, hogy egyes képviselők helyett a teljes Fideszt, egyetlen döntéssel kizárják a frakcióból – ennek pedig a magyar kormánypártok láthatóan nem örülnek.

A sors fintora, hogy Trócsány László, annak az Orbán-kormánynak a volt igazságügyminisztere, amelyik tavaly ősszel még foggal-körömmel küzdött a jogállamisági feltételrendszer bevezetése ellen, most éppen a jogállami alapelveket kéri számon saját pártszövetségén.

A Politico tudósítása szerint Trócsányi jelezte, ha az Európai Néppárt kizárja soraiból a Fideszt, perelni fognak – szerinte ugyanis a jogállamiságba az nem fér bele, ha a Fideszt megbüntetik. A hírek szerint Manfred Weber péntekre újabb tanácskozást hívott össze, hogy a párt szabályzatának módosítását újra megvitassák.