Trócsányi László lehet az új köztársasági elnök

A Szegedi Tudományegyetem adhatja a következő államfőt?

2021. augusztus 05. 10:15

Trócsányi László lehet az új köztársasági elnök

A Népszava értesülései szerint Áder János mandátumának lejártával a Fidesz Trócsányi Lászlót jelöli az államfői posztra. Megválasztása esetén továbbra is olyan politikus őrködhet majd a nemzet egysége felett, aki szorosan kötődik Orbán Viktorhoz és pártjához. Trócsányi az első Orbán-kormány idején brüsszeli nagykövet volt, majd a Fidesz támogatásával alkotmánybíróvá választották.

A 2010-es választások után először párizsi nagykövet, majd igazságügyminiszter lett. 2019-ben ő vezette a Fidesz-KDNP listáját az európai parlamenti képviselők választásán, a remélt uniós biztosi posztot azonban nem kaphatta meg. Az európai parlament jogi bizottsága ugyanisösszeférhetetlennek tartotta, hogy minisztersége alatt a saját ügyvédi irodája szerződéses kapcsolatban volt a kormánnyal.

A Népszava szerint az államfővé választással Trócsányit ezért az elbukott biztosi posztért kárpótolnák.

Ha valóban Trócsányi László lesz a következő köztársasági elnök, az fölvet egy fontos kérdést: Ki kerül majd a helyére a Szegedi Tudományegyetemet birtokló alapítvány kuratóriumában? 

Az Alaptörvény 12. cikke ugyanis a következőképpen rendelkezik az államfővel kapcsolatban:

(2) A köztársasági elnöki tisztség összeegyeztethetetlen minden más állami, társadalmi, gazdasági és politikai tisztséggel vagy megbízatással. A köztársasági elnök más keresőfoglalkozást nem folytathat, és egyéb tevékenységéért – a szerzői jogi védelem alá eső tevékenység kivételével – díjazást nem fogadhat el.

Ez alapján valószínűleg le kellene mondania a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumában betöltött tagságáról.

Ebben az esetben nem csak az a kérdés, hogy ki lesz az utódja, de az is, hogyan történik majd a kiválasztása – figyelembe veszik-e majd például az egyetemi szenátus véleményét?