Transparency International: Tovább romlott a korrupciós helyzet Magyarországon

A Transparency International Magyarország második alkalommal jelentette meg a magyarországi korrupció jellemzőit és gyakorlati megvalósulását ismertető Fekete Könyvet. A feldolgozott esettanulmányok azt támasztják alá, hogy Magyarországon a közhatalom gyakorlása és a korrupció összefonódik, a visszaélések pedig sokszor büntetlenül maradnak.
Kékes Viktória

2022. február 17. 13:14

Transparency International: Tovább romlott a korrupciós helyzet Magyarországon

A Fekete Könyv II. kötete nagyon elszomorító és megdöbbentő olvasmány még azoknak is, akik az átlagnál jobban érdeklődnek a közügyek iránt.

 

Hiába vagyunk ugyanis (nagyjából) tisztában a Magyarországon tapasztalható közállapotokkal, a korrupció mértéke – pláne ilyen pontosan összegyűjtve – elkerülhetetlenül letaglózza az embert.

 

A következő napokban négy részre bontva foglaljuk össze az olvasottakat, mert meggyőződésünk, hogy erről mindenkinek tudnia kell. (Az első rész itt, a második rész itt található.) A harmadik részben konkrét példákat mutatunk be a hatalom birtokosai és rokonságuk gazdagodására.

 

Lázár János és a batidai kastély

A vagyonnyilatkozata alapján kétséges volt, hogy miből tellett a megvásárlására, és eleinte tagadta is az egykori kancelláriaminiszter, hogy bármi köze lenne a földjei közé ékelődött batidai vadászkastélyhoz. Most már elismeri, hogy tulajdonrésze legalábbis van a több száz milliós értékű ingatlanhoz. Az évek során 72 hektárosra hízott a batidai Lázár-birtok, és az adásvétel mögött meghúzódó cégnek is egyre jobban megy.

 

Matolcsy Ádám és a Balatoni Bútorgyár

Miután a jegybankelnök fia 2016-ban - az MNB hitelprogramjából finanszírozva - megvásárolta a Balaton Bútorgyár Kft.-t, zsinórban jöttek az uniós és állami támogatások, és a kormányzati megrendelések: csak a Testnevelési  Egyetemmel 223 millió forintra szerződtek le. A gyár két év alatt összesen 630 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatáshoz jutott.. A koronavírus-járvány alatt magyar állami támogatást is kapott Matolcsy Ádám cége: nem sokkal a pandémia kitörése után 287 millió forinttal dobták meg a Balaton Bútorgyárat.

 

Az Orbán-család 15 milliárdja

Vagyonnyilatkozata szerint Orbán Viktornak gyakorlatilag egyetlen fillérje sincs, még szerencse, hogy a családja az elmúlt évek során milliárdos vagyonra tett szert. A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző a résztulajdonában lévő bányacégeiből 2014 óta 7,4 milliárd forintot szedett ki Orbán Viktor testvéreivel. Az innen származó milliárdokhoz hozzászámolhatjuk a miniszterelnök veje által felvett osztalékokat. Tiborcz István, amikor kényszerűen megvált a közvilágítási tendereken kaszáló Eliostól, 3 milliárd forint ütötte a markát. Azóta átnyergelt az ingatlanbizniszbe és a turisztikai iparágba, az elmúlt két évben összesen 3,5 milliárd forintnyi osztalékot fizetett legnagyobb, ingatlanokkal foglalkozó cége, a BDPST Zrt. A bányacégekből és Orbán Viktor vejének cégeiből összesen több mint 15 milliárd forint került a miniszterelnök családjához az elmúlt hét évben.

 

Orbán magángépes utazásai

Eleinte kormányközeli oligarchák magángépeire „kényszerült” a miniszterelnök (például Garancsi István), ha repülni akart, de aztán a honvédség több olyan gépet is beszerzett, amely alkalmas állami vezetők reptetésére is. Így Orbán Viktor már nem szorul a kormányközeli üzletemberek meghívására, ha repülni akar. Bár a kormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy ezek nem kormánygépek, ennek ellenére a beszerzést követő másfél évben több mint 80-szor vették igénybe kormányzati vezetők. Olyan egzotikus helyeken is jártak velük, mint Panamaváros, Dubai, Las Vegas vagy a Zöld-foki Köztársaság. De olyan is volt, amikor autóval sem túl távoli helyre, mint Belgrád (370 kilométer), két külön géppel utazott ugyanarra a programra Orbán Viktor miniszterelnök, illetve külügyminisztere, Szijjártó Péter. 

 

Az Orbán-család hatvanpusztai birtoka

A 13 hektáros terület, ahol egykoron Habsburg József főherceg mintagazdasága működött, a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző egyik cégének a tulajdonában van. A területen az ott készült drónnal készült felvételek tanúsága szerint az Orbán-család luxusbirodalma épül, hogy pontosan mennyiből, csak megtippelni lehet. Az biztos, hogy milliárdos nagyságrendű összegről van szó. Orbán Viktor miniszterelnöki és képviselői keresményéből (2021-ben összesen havi bruttó 2,7 millió forint) ezt biztosan nem lehetett volna finanszírozni.

 

Rogán Antal új családja

Rogán Antal új feleségének, Rogán Barbarának és családjának Dédestapolcsány környéki gigantikus földszerzése végül meghiúsult, de a miniszter újdonsült apósa tavaly 750 ezer forintért bevásárolta magát egy tanácsadó cégbe, amely 2 milliárd 232 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott mezőgazdasági tanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében. Rogán Antal embere, Fintha-Nagy Ádám vállalkozó pedig a dédestapolcsányi kastélyt és a hozzá tartozó 13 hektáros földterületet szerezte meg. 

 

Rogán korábbi családja

2016-ban Rogán-Gaál Cecília kilépett a háziasszonyi szerepből, és beszállt első cégébe, a Nakama&Partnersbe, barátnője, Sarka Kata mellé. Az első évben a Nakama&Partners még csak 50 millió forint árbevételt és 7,7 millió forint profitot tudott felmutatni. Ezt követően azonban Mészáros Lőrinci szárnyalásba kezdett a cég: két év elteltével már 1,2 milliárd forint árbevételt és 438 milliós nyereséget könyvelhettek el. 2019 őszén Rogán-Gaál Cecília elvált Rogán Antaltól, de „saját lábra” állva sem szakadt meg a sikerszéria: 2019-ben a Top News Hungary Kft. megvételével beszállt a médiába, és az érdekeltségeinek 2020-ban 679,8 milliós forgalom mellett 571,4 millió forint lett az adózott eredményük, vagyis kirívóan magas, 84 százalékos profitrátával dolgoztak. Szárnyalásának titka az állami cégek bőkezű támogatásában rejlik, amelyek százmilliókkal dotálják a rendezvényeit. 

 

Szijjártó Péter luxusjachtozása

Szijjártó Pétert 2020 nyarán buktatta le az Átlátszó.hu fotósa, akinek sikerült Split közelében lefényképeznie a Szíjj László luxusjachtján a családjával nyaraló külügyminisztert (aki a Facebookon közben úgy tett, mintha épp lázasan dolgozna a fehérorosz válság megoldásán). Szíjj László útépítő cége soha nem látott eredményeket produkált 2020-ban, a külügyminiszter jachtoztatásának évében: 175 milliárd forint árbevétel mellett több mint 26 milliárd forint profitot termelt, és abból 7 milliárdot vettek ki osztalékként.

 

Kósa Lajos és a vidéki szélhámosnő

Kósa Lajos már sok kínos ügy szereplője volt az elmúlt években (Mr. 10 és 20 százalék, édesanyja sertéstelepe), de ezeken is túltett a csengeri örökösnő esete. P. Mária mesés öröksége ígéretével többeket, így a volt debreceni polgármestert is átverte. Jelenleg húszrendbeli csalással vádolják. Kósa Lajos is simán bedőlt neki, sőt ő maga is örömmel elfogadott volna részesedést a mesebeli hagyatékból. Így például ajándékozási szerződésben fogadta el a fideszes politikus a Credit Industrial et Commercial Bank (az ötödik legnagyobb francia bank) 24,09 százalékát, mivel elhitte, hogy P. Máriáé a bank 99 százaléka.

 

Hetvenhét milliárdos vadászati kiállítás

Milliárdok mennek el vezető politikusok (Semjén Zsolt és Kovács Zoltán) hobbijaira, így a vadászati kiállításra is, amelyet kiemelt fontosságú rendezvénynek minősített a kormány.

 

Mészáros Lőrinc 500 milliárdja

Pár év alatt gyakorlatilag a nulláról lett Magyarország leggazdagabb embere Mészáros Lőrinc. Példák a mesés gazdagodására:

  • a vidéki turizmusból kivett százmilliárdok a Kisfaludy program révén;
  • a kínai gigahitelből finanszírozott, feltehetően soha meg nem térülő, túlárazott, 750 milliárdból megvalósuló Budapest-Belgrád vasútvonal;
  • a Mátrai Erőmű, amelyet 5,9 milliárdból vett meg Mészáros cége, majd 11,2 milliárd forint osztalék kivétele után eladta azt az állami MVM-nek 17,4 milliárdért;
  • a Fertő-tó letarolásával megvalósuló gigaberuházás 813 férőhelyes vitorláskikötővel, négycsillagos szállodával, tizenhat teniszpályával, új stranddal és parkolóval, a nádasok helyén térkővel és betonnal 32 milliárdért.

 

A kötetben a fentieken felül még bőven olvashatunk konkrét példákat, mi most a fenti eseteket emeltük ki olvasóink számára.

 

(Folytatjuk.)

Címlapon

mutasd mind