Továbbra is titkolózik a kormány a pályázati pénzekről

Igazából semmi konkrétumot nem lehet tudni, hogy a kormány a 2021-2027 uniós fejlesztési ciklusban mekkora összegeket tervez a települések városfejlesztési projektjeinek megvalósítására. Pedig ezek a fejlesztések nagyon fontosak az ott lakók életében. Szabó Sándor országgyűlési képviselő éppen ezért kérdéssel fordult Palkovics László miniszterhez. A válasz tanítani való módon semmitmondó.

2021. április 20. 14:25

Továbbra is titkolózik a kormány a pályázati pénzekről

Szabó Sándor azt írja, bár az Operatív Program vázlatos terve 2020 decemberében már ismert volt, de azóta sem jelent meg sehol annak bővített, konkrétabb változata.

Néhány felhívástervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátottak már, ezek közül Szegednek a leglényegesebb a Fenntartható városfejlesztési Stratégiák felhívástervezet volt. A város szakértői véleményezték a tervezetet, de a beküldött véleményekre válasz sem a honlapon, sem egyéb úton nem érkezett – áll a képviselő levelében.

Szabó Sándor szerint a városok által elkészítendő stratégiának illeszkednie kell majd a megyei Integrált Területi Programhoz. Ebben pedig mindenképpen szerepelnie kell városok/térségek köre, a konkrét forrásallokáció megadásával együtt.

A megye által megnevezett városok, illetve térségek jelenleg még informálisan sem ismert, mint ahogyan a Szegednek szánt forrás összege sem. Az Integrált Területi Programnak semmilyen verziója, sem a munkaverzió, sem a véleményezési verzió nem ismeretes többek közötti a szegedi önkormányzat előtt sem.

A szegedi képviselő szerint információhiány van ezen a téren ezért három kérdést tett fel Palkovics László miniszternek.

1. Mekkora lesz az a forráskeret, ami városok számára elérhető lesz a 2021–27-es uniós ciklusban, különös tekintettel Szeged városára?
2. Hány projektjavaslat megvalósítására adhat lehetőséget, mely típusú projektekre használható fel és melyekre nem, és milyen indikátor-elvárásoknak (számszerűsíthető eredményeknek) kell cserébe megfelelni?
3. Mi az a városi szintű stratégiai dokumentum, amit el kell készíteni a források lehívásához?

A miniszter helyett Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszolt Szabó Sándornak, ez annyira semmitmondó, hogy inkább pontosan meg is mutatjuk önöknek: