Továbbra is szabadon védekezhet a korrupcióval vádolt Völner Pál

Az ügyészség nem kezdeményezte a volt igazságügyi államtitkár előzetes letartóztatását, az pedig nem valószínű, hogy a bíróság emellett döntene.
Kékes Viktória

2022. október 26. 10:10

Továbbra is szabadon védekezhet a korrupcióval vádolt Völner Pál

Hétfőn emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Völner Pál, Varga Judit igazságügyi miniszter egykori helyettese ellen. A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően, korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, Varga Judit miniszter helyettesével. 

 

A vádhatóság azt állítja, hogy Schadl rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a fideszes politikusnak, aki ezért elintézett bizonyos dolgokat Schadlnek, felhasználva államtitkári és miniszterhelyettesi pozícióját.

 

Mindezekre figyelemmel a vádhatóság azt kéri a Fővárosi Törvényszéktől, hogy – beismerés esetén – Völner Pált, aki 2021-ig az Orbán-kormány igazságügyi államtitkára és miniszterhelyettes volt, ítélje 8 év börtönbüntetésre, 25 millió forint pénzbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, valamint örökre tiltsa el minden jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.

 

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét 10 év börtönre, 10 év közügyektől eltiltásra, 200 millió forint pénzbírságra ítéltetné el az ügyészség, és Schadl sem használhatná a jogi diplomáját semmilyen ezt igénylő munkakörben.

 

Súlyos vádak, az ügyészség ennek ellenére nem kezdeményezte a volt miniszterhelyettes őrizetbe vételét. Ugyanakkor a büntetőeljárási törvény szerint pusztán a súlyos tárgyi súlyára – illetve a büntetés mértékére – nem lehet alapozni őrizetbe vételt. Ehhez elvileg több más körülményt is mérlegel az ügyészség, hogy megállapítsa: fennáll-e a szökés, elrejtőzés esélye.

 

A Népszava forrásai szerint nem valószínű, hogy később a bíróság előzetes letartóztatás mellett döntene. (Lásd a szintén korrupcióval vádolt Simonka György esete, aki szintén nem töltött el egyetlen napot sem előzetesben.) Az ítélet meghozataláig tehát Völner feltehetőleg szabadlábon marad és nyugodtan folytathatja ügyvédi praxisát.