Továbbra sem sikerült csökkenteni a kórházi várólistákat – tízezrek várnak műtétre

Hiába különített el forrásokat a kormány a kórházi várólisták csökkentésére, továbbra sincs változás. Sőt, bizonyos esetekben csak tovább romlott a helyzet.
Kékes Viktória

2023. január 05. 10:29

Továbbra sem sikerült csökkenteni a kórházi várólistákat – tízezrek várnak műtétre

Bár a NEAK cselesen eltüntette a honlapjáról átlagosan mennyi a várakozási idő egy-egy műtéti beavatkozásra, a várakozók száma továbbra is elérhető. Ez alapján a Pénzcentrum azt írja, 

 

2022 januárjához képest jelentősen több beteg vár a többi között térd- és csípőprotézis műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekő műtétre, mandula-, orrmandula műtétre, vagy prosztata műtétre. Mindez azt is jelenti, hogy a koronavírus járvány óta megfigyelhető romló tendenciát továbbra sem sikerült megtörni. 

 

A probléma ráadásul nem is a járvány kitörésekor, már korábban kezdődött: az ortopédián például már a pandémia előtt is hosszú várólisták voltak, ezek duzzadtak fel csak még jobban a járvány miatt elhalasztott műtétek miatt. Nem véletlen, hogy 2021-ben 12,2, 2022-ben 13,6 milliárdos forráskiegészítésről döntött a kormány a várólisták hosszának csökkentésére. 

 

Hiába. Addig ugyanis, amíg nincs elegendő szakorvos és szakdolgozó az állami egészségügyben, érdemi változás ebben sem várható. Márpedig az egészségügyi törvény legutóbbi módosítása – ami ellen gyakorlatilag a szakma egésze tiltakozott – egészen biztosan nem jelent megoldást a rendszerszintű problémákra. Ahogy az sem, hogy még a 10 százalékot sem éri el az egészségügyi szakdolgozók fizetésének emelése. 

 

Amíg ezeket nem „orvosolja” a kormány mi választhatunk: évekig várunk egy-egy olyan műtétre, amely jelentősen hozzájárul az életminőségünk javulásához, vagy milliókat fizetünk ki ezekért egy magánkórházban. Ez utóbbi sokunk számára nyilvánvalóan elérhetetlen álom: több mint hárommillió honfitársunk ugyanis egyik napról a másikra él, azaz egy fillér megtakarítása sincs.