Továbbörökíteni a munkát és tehetséget – öt legendáról neveztek el termeket a Szegedi Nemzeti Színházban

Példamutató módon őrzi legnagyobbjai emlékét a Szegedi Nemzeti Színház: összesen öt próbaterem és szoba kapott ma nevet a színház legendás művészeiről. A teremavatók egymást követték, így bejártunk az épületet.

2021. október 02. 06:22

Az esemény legmeghatóbb része az volt, hogy azon megjelent a Kossuth-díjas nemzet színésze, a 84 éves Király Levente is, akiről ugyancsak elneveztek egy termet.

A teremnévadó ötletgazdája, Barnák László minden helyszínen mondott egy-egy rövid beszédet. Az idén 138 éves épületben szeretnék továbbörökíteni az elvégzett munka tisztességét és a tehetség védjegyét – leginkább ezzel indokolta a színházigazgató, hogy nevet kap öt terem, illetve szoba. Mellette azzal, hogy a számozott szobák és próbatermek elnevezése szó szerint személytelen volt eddig.

Elsőként a Király Levente-próbatermet avatták föl, és itt hangzott el, hogy a művész 62 éve került Szegedre. Elérzékenyültem – köszönte meg a gesztust a színművész.

Köszönetet mondott a szegedi színháznak azért a sok szerepért, amit eljátszhatott. Hozzátette: soha nem kért, és soha nem adott vissza szerepet. Úgy vélekedett, művészileg itt tudott kiteljesedni, mert olyan szereplehetőségekhez is hozzájutott, amikhez más színházakban nem lett volna lehetősége.

Barnák László gratulál Király Leventének. A nyitóképre vagy ide kattintva nézze meg Seffer Zsuzsanna fotóit!

Itt Menczel Andrea mondta el Weöres Sándor Öröklét című versét, majd az esemény a Gregor József-szobában folytatódott, ahol Cseh Antal énekelte el Kodály Ó, mely sok hal című dalát a Háry Jánosból a művész özvegyének jelenlétében.

Barnák László felidézte, hogy 1989-ben lett a színház operatagozatának vezetője Gregor József, akinek varázslatos személyiségét soha nem lehet elfelejteni.

Gregor József özvegye, dr. Takács Mária a névadón

A teremavatás az Oberfrank Géza-teremben ért harmadik állomásához, ahol a Szegedi Nemzeti Színház énekkara adott elő egy Purcell-művet. Oberfrank Géza Vaszy Viktor után lett a színház zenei főigazgatója, és első számú feladatai egyikének tekintette a fiatal tehetségek felkarolását, az utánpótlás kinevelését.

Egykori tanítványa, Dinyés Dániel is méltatta Oberfrank életművét, elképesztő műveltségét, szakmai felkészültségét és maximalizmusát, önmagával való állandó elégedetlenségét. Igazi példaképnek nevezte.

Az esemény az Imre Zoltánról elnevezett balett-teremben folytatódott. Mint Barnák László emlékeztetett rá:

A most már Imre Zoltán nevét viselő teremben indult útjára a Szegedi Kortárs Balett.

A termet most a színház tánckara használja. A táncosok Hajdu Anita koreografálása mellett bemutattak egy rövid táncot.

A Szegedi Kortárs Balett otthona mostantól az Imre Zoltán terem

A teremavató a Vaszy Viktorról elnevezett szobában zárult,

ahol elhangzott, hogy Szeged méltó módon tartja számon tehetségeit, ezt jelzi, hogy a korábbi színházigazgatóról teret neveztek el. Itt Vajda Júlia adott elő egy Vaszy által írt dalt Dinyés Dániel zongorakísérete mellett, majd Király Levente mondott pohárköszöntőt az esemény lezárásaként.

B. P.

(Fotók: Seffer Zsuzsanna)