További fegyverek kap Ukrajna, a pápa Kijevbe látogat, újabb gabonaszállítmányok indultak útnak

Ez történt az orosz-ukrán legutóbbi napjaiban. Olvassa el hírösszefoglalónkat.
Vass Imre

2022. augusztus 07. 09:50

További fegyverek kap Ukrajna, a pápa Kijevbe látogat, újabb
gabonaszállítmányok indultak útnak

Ferenc pápa hamarosan Kijevbe látogathat

Ferenc pápa Kijevbe tervezett látogatásáról volt szó a katolikus egyházfő és a vatikáni ukrán nagykövet találkozóján. A diplomata, Andrij Juras szombaton a Twitter-fiókján számolt be a megbeszélésről. A nagykövet szerint a „régóta napirenden szereplő” témákat érintették, köztük a katolikus egyházfő látogatását Ukrajnában.

 

„Ukrajna minél előbb találkozni akar, és üdvözölni akarja a Szentatyát, akár még kazahsztáni látogatása előtt” – írta Ukrajna diplomáciai képviselője. Andrij Juras az Askanews olasz hírügynökségnek megerősítette, hogy Ferenc pápa látogatására már azelőtt sor kerülhet, hogy az egyházfő szeptember 13-án Kazahsztánba utazik, ahol részt vesz a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán.

 

 

Aláaknázhatták a Zaporizzsjai Atomerőmű turbinatermét és energiablokkjait

Az orosz és az ukrán erők augusztus 6-án az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Atomerőmű ágyúzásával vádolták egymást, írja jelentésében az Institute of the Study of War (ISW).

 

Közlésük szerint az ISW nem tudja függetlenül megállapítani, hogy melyik fél felelős az incidensért. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „nyílt, arcátlan bűncselekményként” és „terrorcselekményként” ítélte el az állítólagos orosz akciót.

Mindkét fél azt állította, hogy a lövések tüzet okoztak az erőmű hidrogénállomásán. 

 

Egy orosz ellenzéki orgánum arról számolt be, hogy az orosz erők robbanóanyagot és lőszert tárolnak az atomerőmű körül. A The Insider augusztus 5-én arról számolt be, hogy egy forrás szerint az orosz erők augusztus 2. körül aláaknázták az atomerőmű 1. energiablokkjának turbinatermét.

 

Egy másik forrás azt állította, hogy mintegy 500 orosz katona, valamint páncélozott személyszállító járművek és légvédelmi ágyúk állomásoznak az erőmű területén, és hogy az orosz erők aláaknázzák az erőmű környékét.

 

Egy másik forrás szerint az orosz erők „aknákat és lőszert tárolnak az energiablokkok közvetlen közelében, gerendák alatt, a lőszerek egy részét pedig az energiablokkban tárolják”. A második forrás nem volt biztos abban, hogy „az energiablokkot aláaknázták-e, vagy egyszerűen csak robbanóanyagok tárolására használják”.

 

 

Ha Moszkva nem változtat a stratégiáján, Ukrajna előnyt szerezhet

Volodimir Zelenszkij este ismét videóüzenetben jelentkezett, ahol elmondta, hogy a hét folyamán az ukrán fegyveres erők és a katonai hírszerzés komoly eredményeket ért el az orosz megszállók bázisainak megsemmisítésében, ami jövő héten tovább fokozódhat.

 

Az elnök külön köszönetet mondott az ukrán hadseregnek, amely „rendkívüli erőfeszítések árán tartja vissza az ellenséget” – fogalmazott Zelenszkij.

 

Véleménye szerint az orosz csapat nem fog változtatni a taktikáján. Elmondása szerint egy héten belül az ukrán fegyveres erők és a hírszerzés is gyarapíthatja sikereit az orosz hadsereggel szemben – írja az UNIAN.

 

 

Négy gabonaszállító hajó indul meg vasárnap Ukrajnából

Több gabonaszállító teherhajó is útnak indul a hét utolsó napján Ukrajnából, amit a török védelmi minisztérium erősített meg.

Egyre több ukrán gabonaszállító hajó indulhat meg a következő időszakban, amire a háború első közel hat hónapjában nem volt példa. A török védelmi minisztérium tájékoztatása szerint várhatóan négy hajó indul meg az ukrán kikötőkből vasárnap, tele gabonával a fedélzetükön.

 

Törökország azt mondja, egy hajó Odesszából, míg további három Csernomorszkból fut ki, amiknek szabad utat biztosítanak az oroszok. A megállapodás értelmében ezen hajókat semmilyen támadás nem érheti, és még csak fel sem tartóztathatják őket.

 

Törökország bízik benne, hogy Ukrajna és Oroszország is betartja a közös megállapodást, mert rendkívül fontos, hogy a gabona piacra kerüljön. Ennek globális hatásai vannak, nemcsak az európai piac érintett benne.

 

Korábban a török védelmi minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy befejeződött Isztambulban a panamai zászló alatt hajózó Navistar ellenőrzése, amely összesen 33 ezer tonna kukoricát szállít Írországba – írja a TASZSZ.

 

 

16 144-en érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 6423 ember lépett be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9721-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 308 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

 

Vonttal 107 ember - köztük 40 gyermek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre - tudatta az ORFK.

 

 

Újabb milliárd dolláros támogatási csomagot küldene az Egyesült Államok Ukrajnának

Nagy hatótávolságú fegyverekhez, a HIMARS-hoz, valamint a NASAMS-hoz használható lőszereket szállítana az Egyesül Államok az Ukrajnának nyújtandó következő segélycsomagban. A csomag várhatóan egymilliárd dollár értékű lesz, ami az egyik legnagyobb az eddigiek közül.

 

A csomagot várhatóan hétfőn jelentik be, és az Elnöki Lehívási Hatóság (PDA) finanszírozná, amely elnöki utasításra, a kongresszus jóváhagyása nélkül is cselekedhet.

 

A Pentagon nemrég hozott döntést arról, hogy ukrán sebesülteket is fogadjanak a Ramstein németországi amerikai légitámaszpont katonai kórházában, valamint 550 millió dollár értékben terveznek további lőszert küldeni az eddig nagyon bevált HIMARS rakétarendszerekhez.

 

Amerika eddig több mint nyolc milliárd dollár értékben járult hozzá Ukrajna védelméhez. (Reuters)

 

 

Régi módszer: akár félmillió ukránt deportálhattak már az oroszok

Moszkva 500 ezer embert toloncolt ki Ukrajnából Oroszországba – közölte szerdán európai törvényhozókkal a kijevi parlament egyik vezető képviselője, aki felszólította a Vöröskeresztet, hogy vegye fel a kapcsolatot az eltűntekkel.

 

Bizonyos orosz közlések alátámaszthatják Mikita Poturajev ukrán politikus állításait – írja a Napi.hu.

 

„Félmillió ukrán állampolgárt deportáltak Ukrajnából az Orosz Föderációba anélkül, hogy az ő részükről beleegyezés történt volna” – mondta Mikita Poturajev, az ukrán parlament humanitárius bizottságának vezetője a Reuters szerint.

 

„Sajnos egyelőre még arra sincs lehetőség, hogy felvegyük a kapcsolatot ezekkel az emberekkel” – mondta Poturajev az Európai Parlament tagjainak videokapcsolaton keresztül. Azt a politikus nem közölte, hogy pontosan milyen adatok alapján határozták meg a deportáltak számát.

 

A Reutersnek nem reagált az orosz külügyminisztérium az erőszakos kitoloncolásokról szóló kijelentésre. Korábban Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket támadna, mióta február 24-én megszállta Ukrajnát. A Vlagyimir Putyin-féle orosz vezetés azt állítja, hogy humanitárius segélyt nyújtanak a távozni kívánóknak.

 

Viszont az is látszik, hogy az oroszok klasszikus gyarmatosítást folytatnak a megszállt területeken. Rengeteg orosz civilt mozgósítanak, hogy átvegyenek közfeladatokat Ukrajnában – írja a lap.

 

 

Trollfarmot zárt be a Meta

A Meta (Facebook) eltávolított egy szentpétervári trollfarm által működtetett Instagram-fiókhálózatot - írja a The Kyiv Independent.

 

A fiókok hagyományos orosz propagandát toltak, fő tevékenységük az volt, hogy a közösségi média influenszerei és a médiumok által megosztott tartalmakhoz oroszbarát kommenteket írtak.

 

A fiókok olyan politikusokat, újságírókat, színészeket, hírességeket és kereskedelmi márkákat céloztak meg a világ minden tájáról, akik hangosan kiálltak Ukrajna mellett.

A trollfarm egy szentpétervári irodaházból működött, amely tíz nappal korábban álláshirdetéseket hirdetett "spammerek, kommentelők, tartalomelemzők, tervezők és programozók" számára, amelyek a közösségi médiaplatformokra, a YouTube-ra, a Telegramra és a TikTokra összpontosítottak.

 

A trollfarm persze csak egy csepp a tengerben, hiszen mindössze 45 Facebook-fiókot és 1037 Instagram-fiókot távolítottak el.

Címlapon

mutasd mind