További 10 feltételhez köti az Európai Bizottság az uniós pénzt

Nincs még egy olyan tagország, amellyel szemben olyan szigorúak lennének a vissza nem térítendő támogatásért cserébe, mint Magyarországgal szemben.
Kékes Viktória

2022. november 29. 10:52

További 10 feltételhez köti az Európai Bizottság az uniós pénzt

Hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Ujhelyi István EP-képviselő arról beszélt, hogy az Európai Bizottság szerdai ülésén nem fogja feloldani az uniós források befagyasztását, nem szünteti meg a jogállamisági mechanizmust, hanem új feltételeket szab a magyar kormánynak. Ujhelyi úgy tudja, hogy az eddigi 17 vállalás mellett – amelyek jelentős részét a magyar Országgyűlés már el is fogadta – további 10 hasonlót szabnak meg, példaként az „igazságszolgáltatás rendberakását” említette

 

Az ellenzéki képviselő értesüléseit támasztja alá a Népszava cikke, amely szerint a mintegy 3000 milliárdos uniós felzárkóztatási támogatás felfüggesztését javasolja várhatóan az Európai Bizottság szerdán, de a 2300 milliárdos helyreállítási pénzekhez a jelek szerint hozzájuthat Magyarország, igaz szigorú feltételekkel.

 

A lap értesülései szerint hazánknak 27 „szuperfeltételt” kell teljesítenie: nincs tagállam, amellyel szemben ilyen sok és ilyen kemény előírást szabtak volna a vissza nem térítendő támogatásért cserébe. 

 

A 27 megkötés nagy része azokat a már általunk is többször ismertetett korrupcióellenes (látszat)intézkedéseket tartalmazza, amelyek végrehajtását az Orbán-kormány november 19-ig vállalta a jogállamisági eljárás keretében. Az eredetileg 17 elemből álló csomag része például a közbeszerzések tisztaságát ellenőrző Integritás Hatóság és Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása, az ügyészi döntésekkel szembeni jogorvoslat biztosítása, új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetése az állami vezetők számára, a közérdekű adatokhoz való hozzáférés megkönnyítése, az együttműködés megerősítése az EU Csalás Elleni Hivatalával, vagy az egyajánlatos közbeszerzési eljárások arányának jelentős csökkentése.

 

A Népszava információi szerint a 17 korrupcióellenes intézkedésből néhányat részekre bontanak, így a 27-ből ezek az elvárások 21-et fognak kitenni. A maradék hat szuperfeltételből négy kapcsolódik az igazságszolgáltatás elvárt reformjához. Ezek: 

  • az Országos Bírói Tanács hatáskörének kibővítése úgy, hogy beleszólása legyen az igazságszolgáltatási rendszer kulcsfontosságú pozícióba történő kinevezésekhez;
  • egyértelmű szabályok bevezetése a bíróságok átláthatóbb és elfogulatlanabb igazgatásának biztosítására;
  • a kormány azon kiváltságának megszüntetése, hogy megtámadhassa a jogerős bírósági ítéleteket az Alkotmánybíróság előtt;
  • annak a gyakorlatnak a felszámolása, hogy a Kúria megpróbálja megakadályozni a bírákat abban, hogy az EU Bíróságával konzultáljanak.

 

Végül két szuperfeltétel kötődik az európai uniós pénzfelhasználás megbízható belső ellenőrzési rendszerének a működéséhez, ami az összes, helyreállítási tervvel rendelkező tagállam számára kötelező előírás.

 

Akkor, de csakis akkor, ha a kormánynak sikerül teljesítenie mind a 27 elvárást, a jövő év első felében jó eséllyel megkaphatja a helyreállítási támogatás első részletét.

 

Címlapon

mutasd mind