Tovább támadnak az oroszok, újabb civil az áldozatok között

Az orosz-ukrán háború eseményeinek legfrissebb összefoglalója.
Vass Imre

2022. június 14. 10:11

Tovább támadnak az oroszok, újabb civil az áldozatok között

Hírszerzési jelentés: tengernyi pénz megy az orosz hadiipari kiadásokra, de van, amit ez sem tud pótolni

 

A brit védelmi minisztérium kedd reggel is közzétette hírszerzési jelentését. A jelentés szerint Oroszország hadműveleteinek fő célpontja továbbra is a Donbaszban található Szeverodonyeck, de hetek óta először az orosz nyugati haderőcsoport kisebb előrehaladást tehetett Harkivnál is.

 

Június 10-én az orosz hadiipari bizottság első elnökhelyettese azt jósolta, hogy az állami védelmi kiadások 600–700 milliárd rubellel (4000–4600 milliárd forint) fognak emelkedni, ami 20 százalékos növekedést jelent az orosz védelmi költségvetésben.

 

Az orosz kormányzati finanszírozás lehetővé teszi, hogy az ország védelmi ipari bázisát lassan mozgósítsák, hogy megfeleljen az ukrajnai háború által támasztott követelményeknek.

 

Az ágazatnak azonban nehézséget okozhat több követelménynek megfelelni, részben a szankciók hatásai, részben a szakértelem hiánya miatt.

 

A magas minőségű optikai és fejlett elektronikai termékek gyártása továbbra is problémás maradhat, ami alááshatja az Ukrajnában elveszett berendezések pótlására irányuló orosz erőfeszítéseket.

 

Az oroszok az utolsó hidat is lerombolták Szeverodonyecknél

 

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója bejelentette, az orosz erők a harmadik, utolsó hidat is lerombolták Szeverodonyecknél, ezzel a kulcsfontosságú városból lehetetlenné vált a civilek evakuálása, illetve ellátmányok szállítása az ukrán csapatoknak.

 

Hajdaj szerint az oroszok még nem ellenőrzik a teljes várost, de már mintegy 70 százaléka az ő kezükön van.

 

Az oroszok „negyedről negyedre” pusztítják a várost tüzérségi támadásaikkal. A híd lerombolásával megszűnt a kapcsolat a sziverszki Donyec folyó másik oldalán fekvő Licsianszk városával, amelyet szintén támadnak az oroszok.

 

Szeverodonyeck és Licsianszk elfoglalásával lényegében egész Luhanszk megye orosz kézre kerülne.

 

 

Újabb háborús bűnökkel vádolták meg Oroszországot

 

Az Amnesty International is folyamatos nyomozásban van, rengeteg olyan bizonyítékot vizsgálnak, amik háborús bűntettek elkövetésére utalhatnak.

 

Nem sokkal a háború kitörése után Oroszországot azzal vádolták meg, hogy háborús bűnöket követ el. A civilek megölése egyértelműen annak számít, és sok olyan bizonyítékot gyűjtöttek az ukránok és a nemzetközi szakértők, melyek szerint ártatlan embereket végezhettek ki.

 

Több orosz katonát már el is ítéltek háborús bűnök elkövetése miatt, ugyanakkor sokkal többen lehetnek odakint, akik hasonló bűncselekményeket követhettek el. Egyesek amiatt nem kerülhetnek már felelősségvonásra, mert elestek a háborúban, vagy nem tudták azonosítani őket a bizonyítékok alapján.

 

Számtalan háborús bűnről számoltak be az utóbbi hónapokban, több ezer ilyen esetről jelentettek, amiknek legnagyobb része vizsgálat alatt áll. Az Amnesty International arról jelentett, hogy Oroszországot Harkovban is háborús bűnöket követett el azzal, hogy válogatás nélkül nyitott ágyútüzet a polgári infrastruktúrákra.

 

Harkov: több száz civil vesztette életét a kazettás bombák miatt

 

A jelentés szerint köztudott, hogy ezek a pontatlan fegyverek nagyszámú polgári áldozatot követelnek, ezért a használatuk háborús bűntettnek minősül.

 

Az Amnesty International legújabb jelentésében az áll, miszerint Oroszország több száz civilt ölt meg az északkelet-ukrajnai Harkovban, amikor a támadások során kazettás bombákat vetettek be, kiemelve, hogy a fegyverek köztudottan pontatlanok, illetve nagyszámú polgári áldozatot követelnek.

 

A hétfőn közzétett jelentésben azzal vádolják Moszkvát, hogy válogatás nélkül ostromolják a város lakónegyedeit, amelyek civilek százait ölték meg és sebesítettek meg, ezáltal háborús bűncselekménynek minősülnek.

 

Hangsúlyozták, hogy állításaikat bizonyítékokkal tudják alátámasztani, ugyanis az orosz csapatok többször is alkalmazták a 9N210-es, 9N235-ös kazettás bombákat és szétszórható aknákat Harkovban – írta a Sky News.

 

Kéthetes kutatása során az Amnesty International összesen 41 becsapódást vizsgált meg, ezekben legalább 62 civil halt meg, 196-an pedig megsebesültek. Kiemelték, hogy a támadások azokat az ártatlanokat érték, akik épp vásároltak, segélyért álltak sorba vagy sétáltak az utcán.

 

A BBC beszámolója szerint az ilyen típusú fegyverek használatát tiltó egyezményt több mint 120 ország írta alá, azonban Oroszország és Ukrajna nem tartozik közéjük. Donatella Rovera, az Amnesty vezető válságkezelési tanácsadója kijelentette, miszerint az ilyen fegyverek használata „egyenlő a civilek szándékos célba vételével”.

 

Mariupol polgármestere szerint árulók miatt voltak pontosak az orosz bombák

 

A finn elnök, Sauli Niinistö szerint egyre komolyabb fegyvereket vetnek be mindkét oldalon az orosz-ukrán háborúban. Az elnök hangsúlyozta, hogy támogatják az ukránokat a fokozódó harcban, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy tudomása szerint Oroszország tömegpusztító, termobárikus (más néven vákuum-) bombákat is bevetett.

 

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko „árulókat” vádolt azzal, hogy az orosz erőknek létfontosságú információkat adtak át az invázió kezdetén, a város bombázása során.

 

Több mint 100 ezer ember rekedt a megszállt Mariupolban – mondta a város polgármestere, Vadim Bojcsenko a BBC-nek. "Nincs tiszta vizük. Nincs élelem, nincs áram, nincsenek gyógyszerek.

 

Az EU közben új szankciós csomagokon dolgozik, aminek eredményeként a felhőszolgáltatásoktól is megfosztanák az orosz internetezőket.

 

 

Az oroszok rakétákkal kezdték lőni Csernyihiv megyét

 

Három rakétát lőttek ki az orosz erők hétfőn az észak-ukrajnai Csernyihiv megyére – közölte a régió kormányzója. A támadást Priluki településre mérték, áldozatokról eddig nem érkezett jelentés. Később a megye kormányzói hivatalában közölték, hogy a támadás miatt több közeli faluból evakuálják a lakosokat, mert fennáll a csapások következtében keletkezett tüzek továbbterjedésének veszélye.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában arról számolt be, hogy délelőtt az orosz hadsereg az északkelet-ukrajnai Szumi megyét ágyúzta, a déli országrészben lévő Mikolajiv városban robbanások hallatszottak, a Donyec-medencében pedig folytatódnak a harcok. Szumi megyére legalább 36 tüzérségi lövedéket lőttek ki hétfő délig Oroszország felől. Az első információk szerint személyi sérülés nem történt és a polgári infrastruktúrában sem keletkeztek károk.

 

Luhanszk megyében Liszicsanszk várost érte heves orosz tüzérségi támadás, hárman meghaltak, köztük egy hatéves kisfiú. Az ukrán katonák sikeresen visszaverték az orosz erők ostromát Viktorivka és Vribuvka településeknél, Zolote irányában viszont az orosz csapatok indítottak újabb rohamot, amelynek következtében három civil életét vesztette, egy megsebesült.

 

Donyeck megyében aktív harci cselekmények folynak Avgyijivka, Marjinka, Krasznohorivka, Szvjatohirszka és Liman közelében. A megyében továbbra sincs gázszolgáltatás, egyes részeiben áram és ivóvíz sincs. Folytatódik a lakosság evakuálása.

 

Amerikai agytröszt: hagy kívánnivalót maga után az orosz tartalékosok felkészültsége

 

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt közzétette legújabb jelentését az ukrajnai háborúról. A jelentés szerint Oroszország továbbra is elégtelenül felkészült önkéntes és tartalékos erőket vet be a folyamatban lévő műveletek megerősítésére.

 

A Kreml által támogatott Izvesztyija című lap olyan felvételeket tett közzé, amelyeken orosz tüzérségi tartalékosok láthatóak, akik régi D–20-as ágyúkkal tartanak kiképzést, állítólag 10 nappal az ukrajnai bevetésük előtt. A tartalékosok a kézifegyverek kezelésének megtanulására összpontosítanak, annak ellenére, hogy állítólag csak napok választják el őket a bevetéstől.