Tovább szól a Prosectura: kell még negyven tank!

„Nyuszi, nyuszi kérlek, olyan izét kérek, fekete, meg barna betű van rajta. Tudod, olyan tök jó a kereke hernyó, a tetején nagy cső amivel majd lő!”
Tovább szól a Prosectura: kell még negyven tank!

Újabb negyven, négykerékmeghajtású páncélozott jármű szállításáról írt alá szerződést a Magyar Honvédség. A közlemény szerint ez része annak a több mint háromszáz páncélozott jármű beszerzését célzó programnak, amelynek következő fázisa már magyarországi gyártás és az ahhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés részeként valósul meg.

A projekt a Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzésének és előállításának mintáját követi.

A negyven eszköz nagyon hasonló ahhoz a tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott járműhöz, amely nemrég már megérkezett a Magyar Honvédséghez. A második fázisban történik a négykerékmeghajtású járművek magyarországi előállítása, amelynek során fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német–magyar együttműködésben végzik. A támogató járművek mindenekelőtt nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonáknak.

Lynx gyalogsági harcjármű a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya fogadóépülete közelében (fotók: MTI/Varga György)

Megjegyezték, ez olyan hadműveleti körülmények között különösen fontos, amelyekkel a Magyar Honvédség is szembesül missziós szerepvállalásai során. „Alkalmazásukkal olyan alegységek személyi állománya is fokozott védelemben részesül, melyek korábban nélkülözték az ilyen magas szintű túlélőképességi jellemzőkkel bíró járműtechnikát”.

És hogy jön ide a Prosectura? Így. Csak a YouTube-on tudja megnézni, mert korhatáros videónak számít.

Tovább olvasom