Tovább növelte birtokait a Tiborcz család

Fejér megyében igen jelentős nagyságú földterület van a család tulajdonában. Ezek után komoly uniós támogatás is jár, eddig összesen több mint egymilliárd forinthoz jutottak a Vidékfejlesztési Programból Tiborczék.
Kékes Viktória

2022. október 17. 09:37

Tovább növelte birtokait a Tiborcz család

Néhány héttel az után, hogy a miniszterelnök vejének anyja hatvanmillió forintért vásárolt meg egy húsz hektáros földet Csabdi térségében, Tiborcz István apja is bővíti a családi birtokot – értesült az rtl.hu.

 

Tiborcz Sándor 52,7 millió forintért vett meg egy tizenhárom hektáros szántót, amelyen várhatóan állattenyésztéshez használt takarmányt termesztenek majd. A szántó a Tükröspusztaként ismertté vált családi birtok közelében található, Tiborcz István sajtósa pedig azt közölte az rtl.hu-val, hogy a gazdaság fejlődése miatt döntöttek az újabb földterület megvásárlása mellett.

 

Fejér megyében eddig is igen jelentős nagyságú földterület volt a Tiborcz család tulajdonában. Ángyán József volt államtitkár 2015–2016-os tanulmánya szerint a megyében összesen több mint 490 hektárnyi föld került Tiborcz István, az apja, valamint a testvére tulajdonába, ezekért pedig a nyilvános földárveréseken 569 millió forintot ajánlottak.  

 

A földek után jelentős agrártámogatás is jár, a Tiborcz család eddig összesen több mint egymilliárd forinthoz jutott a Vidékfejlesztési Programból. Kaptak pénzt például ökológiai gazdálkodásra való áttérésre, biogazdaság fenntartására, erdősítésre, valamint egy cégen keresztül agrár-környezetgazdálkodásra és digitális fejlesztésre is.

 

A Tükröspuszta névre hallgató gazdaságban – ahol Tiborcz és Orbán Ráhel esküvőjére is tartották – Tiborcz Istvánnak, valamint apjának és testvérének is van tulajdonrésze. Tiborcz Sándor korábban a birtokhoz vezető utat is megvásárolta a magyar államtól, az adásvétellel szinte teljesen elzárták a külvilágtól azt. Az rtl.hu kérdésére akkor azt közölték, hogy a felújított út „szívességi alapon továbbra is hozzáférhető”.