Tovább emelkedhet a nyugdíjkorhatár

A kormány az uniós pénzekért cserébe ígéretet tett arra is, hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez. Ennek részeként kénytelen lesz emelni a nyugdíjkorhatárt. Méghozzá sürgősen, a határidő ugyanis 2025 márciusa.
Kékes Viktória

2022. december 01. 12:39

Tovább emelkedhet a nyugdíjkorhatár

Tegnap döntött a Bizottság arról, hogy Magyarország - az elvárt 27 szupermérföldkő teljesítése esetén - hozzájuthat a helyreállítási alapból neki járó 2300 milliárdhoz, a költségvetésből viszont visszatartnak 3000 milliárd forintnyi uniós támogatást. 

 

A bejelentéssel egyidőben nyilvánosságra kerültek olyan fontos dokumentumok is, mint például Magyarország helyreállítási tervének elemzése az Európai Bizottság részéről. Ebből részletesen kiolvasható, hogy hazánk milyen nagyszabású tervekre, átalakításokra és reformokra készül, amit az EU az országspecifikus ajánlásaiban már évekkel ezelőtt elvárt. 

 

A reformcsomag részeként a kormány ígéretet tett arra is, hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez.

 

A Portfolio megnézte egészen pontosan milyen intézkedésekre készül a kormány. Azt találták, hogy a reform részeként muszáj lesz konkrét szakpolitikai javaslatokat előterjesztenie, többek között:

  • a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására összpontosítva,
  • a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével,
  • valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével,
  • a hosszabb munkával töltött életszakaszok ösztönzésével
  • és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálásával,
  • miközben a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket is kezeli (figyelembe véve az uniós tagállamok gyakorlatát).

 

Ez magyarul azt jelenti, hogy a kormány kénytelen lesz emelni a nyugdíjkorhatárt. Méghozzá hamarosan, a reform végrehajtásának határideje ugyanis 2025. március 31.