Tovább bővül az ukrán tüzérség, de radarokat is kapnak

Franciaország további tizenkét Caesar önjáró löveget ad át Ukrajnának, amely így ötvennel fog rendelkezni, ami már nem elhanyagolható szám.
Garai Szakács László

2023. január 31. 21:14

Tovább bővül az ukrán tüzérség,
de radarokat is kapnak

A középhatótávolságú lövegeket a következő hetekben szállítja Franciaország, azokat a 200 millió eurós támogatási alapból finanszírozza – mondta Sébastien Lecornu védelmi miniszter ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval tartott közös sajtótájékoztatóján Párizsban. Reznyikov az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta először érkezett kétoldalú látogatásra a francia fővárosba.

 

Franciaország korábban már tizennyolc Caesar önjáró löveget adott át Ukrajnának, Dánia pedig hétfőn jelentette be, hogy mind a tizenkilenc Caesar önjáró lövegét átadja Ukrajnának.

 

A francia védelmi miniszter arra is ígértet tett, hogy a francia Thales űripari és védelmi cég által gyártott Ground Master 200 típusú radarokat is szállít Ukrajnának, valamint jelezte: Párizs tárgyalásokat kezdeményez a szövetségeseivel annak érdekében, hogy a Crotale légvédelmi rakétarendszerekből „mindig elegendő tartaléka” legyen Ukrajnának. A felszereléssel tizenöt ország rendelkezik, egyebek mellett Görögország, Finnország és Dél-Korea.

 

– Ez a felszerelés segít abban hogy egyre közelebb kerüljünk a győzelem napjához. A Crotale-ok 100 százalékban megsemmisítik a célpontokat, ezért nagyon fontosak az ukrán légtér lezárásához – mondta az ukrán védelmi miniszter.

 

Sébastien Lecornu azt is bejelentette, hogy 150 francia katona érkezik Lengyelországba ukrán katonák kiképzésére. A Kijev által a nyugati szövetségesektől kért harci repülőket illetően Olekszij Reznyikov nem fogalmazott meg pontos igényt Franciaország irányába.

 

– Nem beszéltünk repülőtípusokról. Csak kiemeltük, hogy a taktikai repülési rendszer a légvédelem egyik része, és meg kell erősítenünk a légterünk védelmi kapacitásait – mondta az tárcavezető.

 

Elmondta: optimista a nyugati harci repülők beszerzésének kérdésében. – Remélem, a lehető leghamarabb meglesz – mondta egy nappal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök azt közölte: az Egyesült Államok nem ad F-16-os harci repülőgépeket Ukrajnának.

 

Mindeközben Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke a francia nemzetgyűlésben mondott beszédet.

 

– Franciaország mindig elöl járt, elöl jár és elöl fog járni Ukrajna támogatásában – fogalmazott, annak ellenére, hogy Párizst gyakran éri az a vád, hogy ódzkodik az ukrajnai fegyverszállításoktól. – Adjanak nekünk repülőket, adjanak nekünk szárnyakat a győzelemhez! És ezekkel a szárnyakkal megvédjük Ukrajnát és egész Európát.

 

(MTI)