Tovább bővítik a kerékpáros közlekedés lehetőségeit Szegeden

Szeged hat városrészében teszi biztonságosabbá, gyorsabbá a kerékpáros és a közösségi közlekedést a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem című projekt. Az uniós támogatásból 1 milliárd 430 millió forintot használ fel a város, amihez további 226 millió forintot biztosít az önkormányzat.

A munkálatok több helyszínen kezdődtek meg a napokban. Baktón az Alkotmány utcában dolgoznak a munkagépek, ahol az utcát hat méterre kiszélesítik az autóbusz- és kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében. A projekt keretében átláthatóbbá, gyorsabbá és biztonságossá teszik az Algyői út–Ladvánszky utca–Baktói utca–Diadal utca találkozásánál lévő forgalmas közlekedési csomópontot. Ennek eredményeként a főúton gyalog és kerékpárral is könnyebben át lehet majd jutni a forgalmas kereszteződésen.

A baktói beruházás helyszínén Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester hangsúlyozta, hogy a munkálatok alatt a helyi közösségi közlekedés zavartalanul üzemel. A Ladvánszky utcai csomópont biztonságosabbá tételét korábban egy körforgalommal kívánták megoldani, de a szakemberek szerint ez a megoldás túlságosan lelassította volna a forgalmat, ezért a lámpás csomópont kiépítése mellett a mellékutcákban kamerák figyelik a forgalmat, és engedik át a lehető leggyorsabban a járműveket. Ez a beruházás várhatóan az év végére befejeződik.

Szécsényi Rózsa azt is elmondta, hogy több helyszínen kapcsolódnak az I-es ütemben megvalósult beruházásokhoz. Így például az Algyőt Szegeddel összekötő kerékpárút az említett Ladvánszky utcai csomóponton kapcsolódik a most megkezdett közlekedési fejlesztésekhez. Újpetőfitelepen az Acél utca kap új burkolatot az Algyői út és a szervizút közötti szakaszon. Ezen kívül a két városrész több utcájában az úttestre festett piktogramokkal kerékpáros nyomot jelölnek ki, összesen mintegy 2900 méter hosszon. Baktó és Újpetőfitelep fejlesztésére 165 millió forint európai uniós támogatást és 126 millió forint saját forrást fordít az önkormányzat.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Újszegeden is komoly beruházások kezdődnek a kerékpáros közlekedés segítése és biztonságosabbá tétele érdekében. Ennek keretében a Székely soron a liget melletti járdán kerékpárutat alakítanak ki, amelyen a Temesvári körút felől a Belvárosi híd irányába lehet közlekedni. A Temesvári körút és a Székely sor, valamint a körút és a Népkert sor csomópontokban biztonságos megoldást alakítanak ki az autóbusz-közlekedésre és a kerékpárosok átvezetésére, a kanyarodási lehetőségek biztosításával és a jelenlegi jelzőlámpás irányítás szabályozásával.

Tarjánban és az Északi városrészben is bővítik a kerékpáros közlekedés lehetőségeit. Már elkezdődtek a munkálatok a Kis Tisza és a Tápai utca között a Bertalan híd tövében, ahol új bicikliút épül. A kivitelezést a közbeszerzési eljárásban nyertes cégek végzik: Baktón és Újpetőfitelepen a Dél-Konstruktív Kft., Újszegeden, Tarjánban és az Északi városrészben a Délút Építő és Bányászati Kft.

Szincsok György

Tovább olvasom