Totyik Tamás: A tiltó rendelet ellenére is sztrájkra készül a Pedagógusok Szakszervezete

Biztosak voltak a kormány visszavágásában, de arra nem számítottak, hogy rendelettel tennék lehetetlenné a pedagógussztrájkot, amit alaptörvény-ellenesnek tartanak a szakszervezet. Továbbra is sztrájkra készülnek, de az érdekvédők szerint lenne más megoldás is.
Bod Péter

2022. február 14. 17:40

Totyik Tamás: A tiltó rendelet
ellenére is sztrájkra készül a Pedagógusok Szakszervezete

Alaptörvény-ellenesnek és a joggal való visszaélésének tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy egy pénteken késő este megjelent kormányrendelet alapján akarják ellehetetleníteni a tanárok tervezett, határozatlan idejű munkabeszüntetését – fogalmazott a Szeged.hu-nak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

 

A kormányrendelet olyan mértékben korlátozza a szakmai érdekképviselet szerint a sztrájkjogot, hogy egyszerre fordulnak bírósághoz és Alkotmánybírósághoz ebben az ügyben.

 

 

Totyik Tamás szerint egyértelműnek látszik, hogy az alaptörvényben garantált sztrájkjogot nem lehet alacsonyabb szintű jogszabállyal, ebben az esetben egy kormányrendelettel felülírni. Megtudtuk, hogy továbbra is tárgyalnak a kormánnyal, hogy megegyezés jöjjön létre a márciusi sztrájk idején érvényes még elégséges szolgáltatásokról. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, akkor a két nagy pedagógus szakszervezet ismét a bírósághoz fordul, kérve az állásfoglalást ebben a kérdésben is.

 

– Ha az iskolák betartanák a kormányrendelet utasításait, azonnal megbénulna az iskolai élet – jelentette ki Totyik Tamás.

 

Szerinte eddig nem alkalmazták és nem is lehet alkalmazni azokat az előírásokat, amelyek a kormányrendeletben szerepelnek. – A különböző csoportokba, osztályokba tartozó gyermekek, tanulók keveredését szeretné a sztrájk idejére, a járvány terjedésére hivatkozva megtiltani a kormány. Ilyen rendelkezés eddig nem volt érvényben, és ezt nem is lehet betartani – hangzott el.

 

 

Az iskolák a tanítás megkezdése és befejezése után ügyeletet tartanak, ott a gyerekek keverednek egymással, ahogy az iskolai étkeztetés alatt is. Ha betartanák a sebtében hozott rendeletet, akkor délután négy órára sem végeznének az ebédeltetéssel. De lehetetlenné válna a fakultációk megtartása is a középiskolákban, ahogyan a tanári továbbképzések is.

 

A PSZ a kormányrendelet ellenére sem mondott le a sztrájkról, bár látnak más megoldást is. Akár megegyezés születhet a pedagógusok béremeléséről és az óraterhek csökkentéséről, de a 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlék ehhez nem lesz elegendő.

 

– Ez önmagában is nagyon alacsony, ráadásul elvitte az infláció – mondta el az alelnök. Megoldás lehet az is, hogy a sztrájkot a járvány okozta rendkívüli helyzet feloldása után tartják meg, noha jelenleg nem erre készülnek.

 

A pedagógus életpályamodell totális csődöt mondott – fogalmazott Totyik Tamás. Ma ugyanannyit keres egy pályakezdő pedagógus, mint egy 14 éve a pályán lévő dolgozó. Hiába volt korábban 70 százalékos béremelés az ágazatban, a minimálbér azóta 160 százalékkal emelkedett, ráadásul a kormány megszegte a pedagógusoknak évekkel korábban tett ígéretét. – A mai gondok és a készülődő sztrájk oka éppen ez. A kormány 2013-ban elkötelezte magát, hogy a mindenkori minimálbérhez igazítva emelik évente a tanárok bérét, de egy évvel később ezt megszegte. A döntés következményeként eddig tizenhét havi bért vettek ki a pedagógusok zsebéből. Ha ez nem történt volna meg, akkor ma nem volna sztrájkkészültség az ágazatban.

 

Végül Totyik Tamás köszönetet mondott a kormánynak, amely ellenpropagandájával elérte, hogy a korábban számítottnál lényegesen többen, majdnem 27 ezren vettek részt a tanárok január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájkjában.

 

VVL: Ürítsük ki az egyetemet!

 

Szolidaritási akcióra készül a VVL - Veritas Virtus Libertas: azt próbálják meg megszervezni, hogy március 16-án senki ne menjen az egyetemre, se dolgozni se tanulni. Facebook-posztjukban arról írnak, „a magyar felsőoktatás múlt évben megtanulhatta, hogy mit ér az adott szó és mit jelent a »párbeszéd« a kormányzati politikában. Akkor számos fórumon, szóban és tettben velünk volt a pedagógus társadalom jelentős része. Most a mi helyünk van mellettük.”

 

Címlapon

mutasd mind