Tóth Zoltán: A Fidesz akadályozhatja a Fudanról szóló népszavazás megtartását

Átengedte a választási bizottság Karácsony Gergelynek a kínai Fudan Egyetemről szóló népszavazási kérdését. Van-e azonban bármilyen reális esélye annak, hogy még az országgyűlési választás előtt meg lehet tartani a referendumot? Erről kérdezte Tóth Zoltán választási szakértőt Balogh Judit a Témában.

2021. szeptember 01. 19:38

Tóth Zoltán: A Fidesz akadályozhatja a Fudanról szóló népszavazás megtartását

A szakértő szerint a választási szervek és az országgyűlés politikai aktivitásától függ, meg lehet-e tartani a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazást még a parlamenti választások előtt. Nincsenek ugyanis objektív határidők a jogszabályban.

Az egész törvény úgy van kitalálva, hogy kizárólag a Fidesz érdekében álló népszavazásokat lehet gyorsan megtartani, mindegyik másikat addig tudják csúsztatni, amíg akarják – mondta Tóth Zoltán.

A szakértő szerint a Fidesz a titkos közvélemény-kutatások eredményei alapján dönt majd arról, megtámadja-e a népszavazást a Kúrián, aminek a politikai függetlensége megkérdőjelezhető. Ezután az országgyűlésen lesz a sor, hogy javasolja-e a köztársasági elnöknek a szavazás kitűzését. Végül pedig az államfőtől is függ, támogat-e egy gyors lebonyolítást, vagy időhúzásba kezd.

Így tehát a népszavazást hosszan lehet késleltetni és a Fidesznek még bőven van lehetősége, hogy megakadályozza a megtartását.

Nézze meg a teljes beszélgetést itt!