Tóth Bertalan MSZP-elnök: Szeged példája megmutatta, milyen Magyarországot akarunk

Szeged elmúlt tizenkét éve a szabadságról, a fejlődésről, a közösségről és a párbeszédről szólt. A város példát mutatott, és az ellenzék ilyen Magyarországot akar – hangzott el az ellenzéki jelöltek sajtótájékoztatóján, amin rész vett Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke.
Bod Péter

2022. március 31. 17:11

Tóth Bertalan MSZP-elnök: Szeged példája megmutatta, milyen Magyarországot akarunk

Nagyon fontos, hogy minél többen menjünk el szavazni – erről Tóth Bertalan mellett Szabó Sándor és Mihálik Edvin, az ellenzék két helyi országgyűlési képviselőjelöltje is beszélt az Esély a változásra című sajtótájékoztatójukon, amit az Oroszlán és az Oskola utca sarkán tartottak csütörtökön délután.

 

Tóth Bertalan, Mihálik Edvin és Szabó Sándor szerint, ha Magyarországon nem lesz kormányváltás, akkor nem érkeznek az uniós fejlesztési források. Az ok egyszerű: az Orbán-kormány nem hajlandó aláveti magát a forrásokkal kapcsolatos jogállami mechanizmusoknak, és nem hajlandók korrupcióellenes garanciákat vállalni.

 

Az ellenzéki politikusok azt is mondták, nagyon komoly gazdasági és megélhetési válság elé néz az ország, ha nem lesz kormányváltás. 

 

„A kormányváltás magával hozza, hogy azonnal felszámolják az államilag szervezett korrupciót, amely nem kizárólag az uniós fejlesztéseket érinti”

 

– fogalmazott Tóth Bertalan.

 

Szabó Sándor: oktatás, egészségügy, nyugdíj

 

Szabó Sándor az ellenzék választási programjából kiemelte, hogy esélyteremtő közoktatást, tanszabadságot, tisztességes pedagógusbéreket, hozzáférhető egészségügyi ellátást, szakdolgozói béremelést, tisztességes nyugdíjrendszert, a minimálnyugdíj megduplázását szeretnék.

 

Hangsúlyozta, hogy a nyugdíjak emelésénél a fogyasztói árak emelkedését is figyelembe veszik, nem kizárólag az inflációt. A felsoroltak mellett új alkotmányra lesz szükség, és helyre kell állítani az önkormányzatok jogait – összegzett Szabó Sándor.

 

Mihálik Edvin: kormányváltással több pénz hozható Magyarországra, Szegedre és környékére

 

Az Európai Unió forrásai csak akkor lesznek biztosítottak, amennyiben megtörténik a kormányváltás – erősített rá az elmondottakra Mihálik Edvin, aki ennek kapcsán kitért arra is, hogy Szeged zöld programja is akkor folytatódhat, ha a Brüsszelből érkező pénzek ezt lehetővé teszik.

 

Mihálik: Kormányváltás kell! (fotó: Iványi Aurél)

 

A helyi közösségek vissza fogják kapni az egyetemeket, amit alapítványokba szervezett ki a Fidesz-kormány – tért át egy másik fontos témára Mihálik Edvin. A felsőoktatást úgy helyeznék újra állami fenntartásba, hogy az egyetemi béremelések maradnak, sőt azokat kiterjesztik – tette hozzá.

 

Mihálik Edvin emlékeztetett: a szegediek kétharmada nem akarja, hogy alapítványi formában működjön a Szegedi Tudományegyetem.

Címlapon

mutasd mind