Totális államosításra készül a kormány a kultúra területén

Egyre nagyobb a tiltakozás a kormány terve ellen, amely alapjaiban forgatná fel szinte a teljes a magyar kulturális életet. Többek között az állam bele kíván szólni a színházigazgatók kinevezésébe, teljesen az irányítása alá akarja vonni a területet, illetve megszüntetnék a független színházak támogatását. A tervezet ellen egyre nagyobb a tiltakozás, hétfő este Budapesten és Szegeden is lesz tüntetés.

2019. december 09. 14:57

Totális államosításra készül a kormány a kultúra területén

Gothár Péter ügyét felhasználva egészpályás letámadást indított a kormány a kultúra területén, amelyről korábban mi is irtunk. A Kásler Miklós és Varga Judit miniszterek által a kormánynak december 3-án benyújtott előterjesztés többek között a következőket tartalmazza:

  • Amennyiben egy önkormányzat a színházigazgatók kinevezése és felmentése tekintetében nem akarja alávetni magát a miniszter akaratának, le kell mondaniuk az állami forrásokról;
  • A kormány kiüresítené Nemzeti Kulturális Alapot, és a jövőben minden kulturális támogatásról a miniszter döntene;
  • Létrehoznák a Nemzeti Kulturális Tanácsot, amelyben a „kultúrstratégiai intézmények” vezetői döntenének minden fontosabb kérdésben, ezzel jelentősen megerősödne néhány intézményvezető (Vidnyánszky Attila, Demeter Szilárd, Baán László) befolyása;
  • Megszüntetné a független színházak működési támogatását, nehéz helyzetbe hozva az eddig teljesen szabadon működő műhelyeket;
  • Létrejönne a Magyar Nemzeti Kultúrközpont Demeter Szilárd vezetésével, amely a kultúrpolitikai stratégiaalkotásban játszana vezető szerepet, és egy konszernbe tömörítené az Országos Széchényi Könyvtárat, a PIM-et, a KELLO Könyvtárellátót és még több más szervezetet.

A teljes előterjesztés a 444. hu hozta nyilvánosságra.

A tervezet ellenzői szerint a kormány célja az, hogy totális befolyást szerezzen a kultúra minden területén és így azt szoros felügyelet alá vonja.

A „kultúra totális szétverése ellen” online petíciót indítottak, amelyet már több mint 43 ezren írtak alá.

Hétfő este 8 órára Budapesten tüntetést is szerveznek, amelyre akkora az érdeklődés, hogy nagyobb helyszínt kerestek az eseményre, így a Madách térre várják a tiltakozókat a szervezők. A hétfői tüntetésen felszólal Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, Farkas Franciska, színész, drámapedagógus, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója, Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Szegeden is lesz tiltakozó megmozdulás hétfő este nyolc órakor, amelyet a Barboncás társulat hirdetett meg egy közös szelfit készítenek a közönséggel.

Aki Szegedről nem tud a tüntetésre menni, de szívesen csatlakozna valamilyen formában mégis, jöjjön el ma este a wonder - full előadásunk utáni eseményre, ahol felolvassuk a Független Előadóművészeti Szövetség petícióját és egy közös szolidáris selfie-t készítünk! Legyünk sokan!!!!!” – olvasható az eseményt hirdető Facebook-oldalon.

Vasárnap a Jurányi Házban egy beszélgetésen a kormány lépésével kapcsolatban Alföldi Róbert kiemelte: „Fel akarnak állítani egy olyat rendszert, hogy aki rendes állampolgár, és aki őket támogatja, aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon”.

Véleménye szerint nincs igazán már olyan területe a kultúrának, ahol a szakmaiság számítana és úgy gondolja, a magyar kormánynak nincs víziója a kultúráról.

„Azt gondolom, hogy színházba járni, színházat nézni, ma nagyon sok embernek a hozzátartozik az életéhez... Azt gondolom, hogyha nem lesz hova menniük, és mit nézniük, akkor az előbb-utóbb fel fog nekik tűnni. Nagyon nehéz arról beszélni, hogy mit lehet csinálni, hiszen iszonyúan nem tudunk összefogni. A nézőkben lehet bízni, illetve a Martinék generációjában” – tette hozzá Alföldi Róbert.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté bejelentette, hogy a kormánypárti erők meg fogják szavazni az előterjesztést a parlamentben.