Történelmi mélyponton a születések száma Magyarországon

Orbán terve a népességcsökkenés megállítására megbukott.
Kékes Viktória

2022. május 10. 10:07

Történelmi mélyponton a születések száma Magyarországon

Ahhoz képest, hogy az Orbán-kormány egyik vesszőparipája, hogy minél több gyerek szülessen, ezen a téren semmiféle sikert nem könyvelhetnek el. Sőt, egyre rosszabb a helyzet.

 

A KSH adataira hivatkozva a G7 azt írja, a modernkori statisztikai nyilvántartás bevezetése óta soha nem született olyan kevés gyerek egy adott év első három hónapjában összesen, mint 2022 január-február-márciusában. 

 

A KSH hivatalos előzetes adatközlései alapján ez a szám idén először esett be 20 ezer alá. Az első negyedévben összesen 19688 élveszületést rögzítettek Magyarországon. Az eddigi minimum 2019-ben volt, 20854 élveszületéssel. 

 

Az idei bezuhanás az elmúlt két év 22200 születést meghaladó számai miatt is látványos (20 százalék), de ha négy évre visszamenőleg átlagoljuk az első negyedéves abszolút születésszámokat (21 803), akkor ahhoz képest az idei visszaesés is mintegy 10 százalékos. Csak a tavalyi negyedévhez viszonyítja a visszaesés ennél is nagyobb arányú, 12 százalékos.

 

A magyar termékenységi ráta 2011-ben volt mélyponton, azóta vagy stagnál vagy emelkedik, összhangban a kormány kiemelt demográfiai céljaival, és az ezeknek alárendelt, gyermekvállalást segítő, elsősorban különböző pénzügyi ösztönző intézkedéseivel. A 2021-re becsült, egyébként az európai középmezőnyhöz tartozó, valamivel 1,6 fölötti termékenységi arányszám legutóbb 1994-ben fordult elő Magyarországon.

 

Ugyanakkor az Orbán-kormányok által meghirdetett cél, hogy a népesség szinten tartásához szükséges, utoljára a 70-es években produkált 2,1-es mutatót 2030-ig elérjük, így is elég utópisztikusnak tűnik. Szakemberek szerint ilyen időtávban maximum az 1,8-as érték reális, de az is csak nagyon sikeres és évtizedekig következetesen alkalmazott népesedéspolitikával érhető el.