Történelmi ezüstérem a magyar kupában: Naturtex-SZTE-Szedeák–Szolnoki Olaj KK 72–100 (16–26, 19–26, 19–28, 18–20)

A Szedeák csodát téve, a Falcón és az Alba Fehérváron túljutva bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, ahol a Szolnoki Olaj sokkal jobbnak bizonyult. Itt véget ért az álom, de így is vidáman ébredtünk: a Szedeák történetének eddigi legnagyobb sikere a kupaezüst.
Garai Szakács László

2022. április 02. 21:19

Történelmi ezüstérem a magyar kupában: Naturtex-SZTE-Szedeák–Szolnoki Olaj KK 72–100 (16–26, 19–26, 19–28, 18–20)

Idegesen kezdett a Szedeák, Bognárék a gyűrűt lőtték, az Olaj meg gond nélkül szedte a védőpattanókat. A szegedi palánk alatt Subotic nagyon élt az 1. negyed elején. A negyed végére az idegesség átragadt a Szolnokra is, hamar meglett az öt csapatfault, de amíg Cook a büntetővonalról egymás után értékesítette a nagy munkával kiharcolt büntetőket, addig a túloldalon Cummings nem hagyta, hogy közelebb jöjjön a Szeged: hárompontosával maradt nyolcpontos a szolnoki előny, ami a következővel dobásával már tizenegy pontos lett, 13–24. Az első szegedi hármas Personsé volt hat másodperccel a negyed vége előtt, de nem ez volt az utolsó kosár: Cummingsot érthetetlen módon „coast to coast” hagyták menni, fel is tette a ziccert, 

 

16–26 lett így az első negyed.

 

Cummings-kosárral, három buta szegedi faulttal, eladott labdával és több mint két perces Szedeák gólcsenddel indult a második negyed, miközben Badzin a térfél közepéről is betalált, nem csoda, hogy Simnádi Árpád időt kért. 16–31 volt ekkor. Az időkérést két újabb pusztító szolnoki hármas követte, előbb Pallai, majd újra Bazdim, megint jött a szegedi időkérés, mert már 11–0 volt a második negyed állása, azaz 16–37-re vezetett az Olaj. Cooké volt az első szegedi kosár a 2. negyedben, a negyedik percben szerezte. Nem csinált semmi különlegeset a Szolnok, elzárás–leválásokkal szedték szét a Szedeákot, és ha csak tudtak, kiléptek a három pontos vonalon kívülre: a negyed 7. percére már húszpontos volt az előnyük, 24–44.

 

Persons a csak rá jellemző „Persons-dobásokkal” kicsit visszahozta az életbe a Szegedet, de a túloldalt Young is észnél volt, előbb ziccert, majd egy betörést értékesített, 28–48. 

 

A szünetre 35–52-vel mentek be a csapatok – akik között alaphelyzetben is van ekkora különbség, ez most ki is jött a kupadöntőre.

 

A 3. negyed ott folytatódott, ahol az első kettő abbamaradt: a Szolnok szisztematikusan, átgondoltan kosarazott, miközben a Szedeák próbált rohanni, hátha közelebb tudnak jutni pontszámban az ellenfélhez, de minden próbálkozást azonnal hatástalanított a Szolnok. A negyed momentuma mégis az akkor már bő húszpontos hátrányban lévő Szegedé volt: Keller szó szerint letépett egy labdát a gyűrűjéről, majd Cummingshoz hasonlóan végigvezette azt a pályán, hogy egy látványos zsákolással fejezze be az akciót. 

 

Ezt a negyedet 29–18-ra nyerte a Szolnok, így az utolsó tíz percet 80–54-ről kezdték, nem volt kérdés már ekkor, hogy az Olajé a magyar kupa.

 

A negyediket negyedet a lehető leggyorsabban le akarta játszani mind a két csapat. Itt igazából már csak az volt a kérdés, harminc ponton belül marad-e a Szedeák, illetve, hogy meglesz-e a száz pont a Szolnoknak. Mindkettő meglett, 

 

100–72-re nyert az Olaj, a Szedeák története legnagyobb sikerét elérve lett ezüstérmes a magyar kupában.

 

Legjobb dobók: Badzim 23, Cummings 17, Subotic 16, Pongó 10, illetve Cook 18, Persons 17, Bognár 12.