Tőrösdarazsak, az ártalmatlan repülő óriások

Májusban tűnnek fel a kertekben, a parkokban, vagy egy-egy korhadó fa közelében az óriási tőrösdarazsak. A rovarok félelmetesnek tűnnek, de sem az emberre, sem az állatokra nem veszélyesek. Éppen ezért nem szabad bántani őket.
Vass Imre

2023. május 20. 12:29

Tőrösdarazsak, az ártalmatlan repülő óriások

Az óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb hártyásszárnyúja, azonban mérete ellenére teljesen ártalmatlan. Természetesen rendelkeznek fullánkkal, de amennyiben nem fogjuk meg őket, nem használják az ember ellen.

 

A tőrösdarazsakat nem szabad összetéveszteni a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, amelyek tényleg veszélyesek.

 

A lódarázs azonban veszélyes rovar

 

A tőrösdarazsak a szaporodásukhoz nagyobb termetű rovarok lárváira van szükségük. Elképesztő érzékeléssel derítik fel a talajban, fában megbúvó lárvákat, hogy a faanyagon keresztül, vagy magukat a talajba ásva a nagytermetű lárvába helyezzék el petéjüket. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének!

 

Az óriás tőrösdarázs irtása nem csak jól felfogott érdekeink és ártalmatlanságuk miatt értelmetlen de azért is, mert védett állat, természetvédelmi értéke 50.000 forint. Elpusztításukkal akár több éves börtönbüntetést is kockáztat az elkövető. 

 

Az óriás tőrösdarázs veszélytelen