Torontál tér: lila zóna lesz, óránként 150 forintért parkolhatunk ott

Előterjesztői kiegészítést készített Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a parkolózónák kialakításához. A módosított rendelettervezetet a városüzemeltetési bizottságon ismertette.
Garai Szakács László

2022. június 30. 10:04

Torontál tér: lila zóna lesz,
óránként 150 forintért parkolhatunk ott

Július 4-én, hétfőn tárgyal arról Szeged közgyűlése a parkolási díjak változásáról és új parkolózónák kijelöléséről. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester az előterjesztés szükségességét azzal indokolja, hogy

 

„az elmúlt években az árak jelentősen drágultak, a kormány elvette a gépjárműadót, a koronavírus-járvány miatt többször is ingyenes volt a parkolás az egész országban. Ezek jelentős bevételkiesést jelentettek. Egyúttal az is hamar kiderült, a parkolási díjnak igenis van forgalomszabályozó hatása. (...) Épp ezért jelentős pénzügyi feszültségek vannak a közlekedési ágazatban. Az önkormányzat most az tudja tenni, hogy az inflációnak megfelelően emeli a parkolási díjakat.”

 

A díjemelés mellett a parkolási zóna is átalakul: 2023. július 1-jétől lesz újra kék zóna is Szegeden. Ebben a zónában egy órányi parkolás 230 forintba, a napijegy 1320 forintba kerül majd egy év múlva. A kék zónát egyrészt Szegeden a nagykörúton kívüli utcákban alakítja ki az önkormányzat, illetve Újszegeden hoznak létre ilyen zónákat.

 

Az eredeti elképzelés szerint ilyen zónában lett volna a Torontál tér is.

 

Ezt a tervezetet módosította Nagy Sándor, és ezt a módosítást ismertette a bizottsági ülésen.

 

(fotó: Szabó Luca)

 

Az új javaslat értelmében a Torontál tér lila zóna lenne, ott a parkolás óránként 150 forintba, a napijegy 900 forintba kerül 2023. július 1-jétől.

 

Ezt a napirendi pontot is, ahogy az összes többit, egyhangúlag szavazta meg a városüzemeltetési bizottság.