Törökországig ment Palkovics László, hogy hadiipari együttműködésről tárgyaljon

Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter vendége volt Ankarában.
Garai Szakács László

2022. augusztus 15. 13:58

Törökországig ment Palkovics László,
hogy hadiipari együttműködésről tárgyaljon

– Magyarország úgy döntött, hogy külföldi technológiai partnerek bevonásával, de Magyarországon fog gyártani különböző hadiipari eszközöket. Ezek között az egyik legjelentősebb projekt a négykerék meghajtású páncélozott harci járművek gyártása, amely októberben kezdődhet. Hétfőn ennek a technológiai feltételeiről egyeztettünk – közölte Palkovics László.

 

Tárgyaltak arról is, hogy hogyan tudják a hadiipari együttműködést továbbfejleszteni és kiterjeszteni olyan eszközökre, amelyek gyártásában Törökország az élen jár. Ide tartoznak a drónok, az autonóm repülő eszközök, vagy ezek fegyverzete, illetve a páncélok. A tervek szerint Kaposváron, egy magyarországi vegyesvállalat fogja elkezdeni majd a gyártásukat.

 

Az ankarai tárgyalások másik fontos témája az energetika. Törökország energetikai háttéripara erős, a miniszter példaként említette a napelemeket, vagy az elektromos hálózathoz kapcsolódó egyéb komponenseket. Szeretnék meggyőzni a török cégeket arról, hogy Magyarországon gyártsanak ilyen alkatrészeket, és napelemeket.

 

Palkovics László azt is közölte, hogy a mostani tárgyalásokon készítik elő a decemberi török–magyar gazdasági vegyesbizottsági ülést is, amelyet Budapesten rendeznek, török üzletemberek részvételével.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind