Török választások: a harmadik helyezettje Recep Tayyip Erdoğant támogatja a második fordulóban

A május 14-i török elnökválasztás első fordulójának harmadik helyezettje, Sinan Oğan hétfőn Ankarában arra szólította fel híveit, hogy az elnökválasztás május 28-i második fordulójában Recep Tayyip Erdoğan hivatalban lévő államfőt támogassák.
Garai Szakács László

2023. május 22. 20:43

Török választások: a harmadik
helyezettje Recep Tayyip Erdoğant támogatja a második fordulóban

Oğan koraesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „kijelentem, hogy a választások második fordulójában a Nép Szövetsége jelöltjét, tisztelt Recep Tayyip Erdoğant fogom támogatni”.

 

A május 14-i államfőválasztás első fordulóját Erdoğan nyerte meg a szavazatok 49,52 százalékával, azonban az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót tartanak a legjobban szereplő két jelölt részvételével. A fő ellenzéki jelölt, Kemal Kılıçdaroğlu, akit a Nemzet Szövetsége hatpárti pártszövetség indított, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg. Oğan mögött egy bevándorlóellenes koalíció állt, ő 5,17 százalékot kapott.

 

 

Oğan hétfői sajtótájékoztatóján az ország stabilitásával indokolta döntését. Aláhúzta: Törökország végrehajtó elnöki rendszerében a stabilitás fontos alapja, hogy a parlament és a köztársasági elnökség ugyanazon szövetség irányítása alatt álljon.

 

Május 14-én, az államfőválasztással párhuzamosan tartott, egyfordulós parlamenti választáson a Nép Szövetsége kormányoldali pártszövetség győzött. Az elért 49,47 százalék 268 képviselői mandátumhoz juttatta az Erdoğan-vezette kormánypártot, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) a hatszáz fős törvényhozásban. A Nemzet Szövetsége nevű ellenzéki pártszövetség a voksok 35,02 százalékát gyűjtötte be, ami a legnagyobb ellenzéki pártnak, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) 169 parlamenti helyet biztosított.

 

Oğan hétfőn rámutatott: a Nemzet Szövetsége nem tudott „elegendő sikert felmutatni” a Nép Szövetsége ellenében, valamint meggyőző perspektívát nyújtani a jövőt illetően. „Ami mindennél fontosabb: nem tudta biztosítani a parlamenti többséget”.

 

Oğan egyúttal elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint politikai pozíciókról szóló alkudozás befolyásolta volna a döntését.

 

(MTI)