Tordai Bence: az energiatermelésben szükségszerűen megtörténik a zöld irányváltás

A napokban Szegeden járt a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, Tordai Bence országgyűlési képviselő, aki lakossági fórum vett részt. Itt kérdeztük a PM javasolta rezsiutalványról és kialakult energiaválságról.
Bod Péter

2022. november 08. 11:11

Tordai Bence: az energiatermelésben szükségszerűen megtörténik a zöld irányváltás

– A Párbeszéd Magyarországért (PM) javaslatot tett a rezsiutalvány bevezetésére. Mivel indokolják ezt?

 

Valamilyen megoldási javaslattal szükséges volt előállni. Bekövetkezett az, amit évtizedek óta mondtunk. Vagyis az országnak át kell állnia egy sokkal alacsonyabb energiafelhasználási szintre, és mellette egy, a jelenleginél sokkal magasabb jövedelmi szintre. Egyiket sem sikerült megvalósítani, és most itt állunk megfürödve. Muszáj többletjövedelmet biztosítani a rezsiszámlák kifizetéséhez, és ahogy mondtam: jövőbarát energiapolitikára kellene átállnia az országnak. Most tűzoltás zajlik, azaz megpróbáljuk kipótolni a családi kasszákat, annak érdekében, hogy a háztartások fizetni tudják a rezsiszámlákat. A hosszútávú cél, hogy zöld munkahelyeket teremtsünk és erőteljesen összpontosítsunk a megújuló energiák felhasználására. 

 

– Pontosan fogalmazok, ha azt mondom a rezsiutalvány kapcsán, hogy erre azért lehet szükség, mert a kormány teljesen magára hagyta az energiaválság idején a társadalmat?

 

– Ha igazságos és méltányos akarok lenni, akkor azt nem lehet mondani, hogy teljesen, mert valóban létezik egy fogyasztási szint, ameddig a világpiacai árnál olcsóbban juthatnak a magyar háztartások a gázhoz és az áramhoz.  Ám e fölött a fogyasztási szint felett teljesen elszabadultak az árak. Gond, hogy a globális energiapolitikai kudarcokat nagyon rosszul kezeli az Orbán-kormány. Nincs érdemi megoldásuk azon kívül, hogy védik saját politikai terméküket, és ennek rendelnek alá mindent. Sem nem igazságos, sem nem feltartható az a rezsipolitika, amit a kormány folytat. Arról nem beszélve, mekkora átverés a rezsicsökkentés a választási ígéretek fényében. Különösen azért, mert a Fidesz politikusai tisztában voltak azzal, mi jön szemben, vagyis, mi fog történni az világ energiapiacain ez év áprilisa után.

 

 

– Az elmondottak ismeretében mi a megoldási javaslatuk?

 

– A téli hónapokra adjuk 50-50 ezer forintot, éves szinten összesen 200 ezer forintot azoknak a háztartásoknak, amelyekben az egy főre futó jövedelmi szint nem éri el az átlagbér nettóját. Ebbe a magyar társadalom 80-90 százaléka beletartozik.

 

– A PM egyszerre határozza meg magát baloldali és zöldpártként. Nyilván a kialakult helyzetre létezik hosszútávú stratégiájuk.

 

– Az elmúlt tizenkét évben teljesen elhanyagolták a hosszútávú energiahatékonysági megoldásokat, fejlesztéseket és felújításokat, amelyek a 2010-es fideszes választási kampánynak még a részei voltak. Igaz, tavaly nagy volt a lelkesedés a napenergia felhasználására. De ma látjuk, hogy ebben is sokkal több volt az ígéret, mint ami megvalósult belőle. A napelemek háztartási felhasználásával az is baj, hogy sok tízezer családot hagytak  az út szélén, mert az eredetileg kalkulált kivitelezési összegből a fejlesztések nem megvalósíthatók. 

 

– De ebben a helyzetben mit lehetne tenni?

 

– Legfeljebb 5 millió forint vissza nem térítendő támogatással szálljon be az állam olyan felújítási konstrukcióba, ami egyszerre veszi figyelembe az ingatlan energiahatékonyságát és a háztartások jövedelemszintjét. Adott esetben a támogatás mértéke elérhetné a bekerülés teljes költségét. A végeredményben 40-50 százalékkal csökkenhetne ennek nyomán a háztartások energiafelhasználása. Számunkra egyértelmű, hogy ezt kellene tenni. E helyett itthon az történt, hogy a „Brüsszellel szemben vívott szabadságharc” részeként a magáningatlanok energetikai felújításálra kapott uniós pénzt is sikerült eltéríteni, és átcsatornázták ezek felhasználását középületek energetikai felújítására.

 

 

 

– A magáningatlanok felújítása jelentősen átrendezhetné a hazai munkaerőpiacot. Jól érzékelem?

 

– A zöld otthonok zöld munkahelyeket is jelentenek. A hazai építőipar rövid időn belül „megreccsen”. Abban támogatjuk a kormányt, hogy százas nagyságrendben leállítja és elhalasztja a korábban bejelentett nagy összegű beruházásokat. Ebben a gazdasági helyzetben tényleg ezt kell tenni. Ráadásul a tervezett beruházások közül sokat egyáltalán nem kellene megvalósítani. A gazdasági visszaesés miatt sok tízezer munkahely fog megszűnni. Erre az esetre javasoltunk egy átképzési programot, ami kezelni tudná a kialakuló helyzetet. Például építőipari nagyberuházásokon dolgozókat lehetne átképezni a magáningatlanok energetikai korszerűsítésével összefüggő szakmunkák elvégzésére. Magyarországon a zöldgazdaság még alig létezik, és a világ ebben a tekintetben is messze előttünk jár. A napelem-üzlet is csak akkor pörgött fel itthon, amikor NER-oligarchák felvásárolták az ebben érdekelt cégeket. Sok találgatás övezte, miért blokkolta hosszú időn keresztül a kormány szélenergia hasznosítását. Itt most látszik őszinte ritmus- és talán irányváltás is. Feltehetően azért, mert későn kapcsoltak a kormányzathoz közelálló nagyvállalkozók, és csak mostanra szerezték be azokat a gazdasági kapacitásokat, amelyek a szélenergia hasznosításához szükségesek. Voltaképpen most akár örülhetnénk, hogy ez most más nem lesz akadálya az itteni fejlesztéseknek. 

 

– Ehhez képest Orbán Viktor nemrégen arról beszélt a Parlamentben, hogy a zöldenergia előállítása a legdrágább…

 

– Az energiatermelésben szükségszerűen megtörténik a jelzett irányváltás. Az elkövetkező évtizedek energiapolitikája zöld szemléletű lesz, amihez mérten semmi más nem életképes. Ehhez képest mondja Orbán, amit mond. Nehéz az általa elmondottakat a mai gázárak fényében értelmezni.