Tordai Bence: Az egyetem nem veszítheti el közvagyon jellegét

Nem csak aljas tett volt, hanem alkotmányellenes is a közvagyon alapítványokba való kiszervezése, ezért az ellenzék közösen az Alkotmánybírósághoz fordul. Tordai Bencével beszélgetett erről Balogh Judit a Témában.

2021. június 03. 13:26

Tordai Bence: Az egyetem nem veszítheti el közvagyon jellegét

A Párbeszéd országgyűlési képviselője, 50 ellenzéki képviselőtársával közösen az Alkotmánybírósághoz fordult a magyar egyetemek alapítványi tuladjonba szervezése miatt. Tordai Bence elmondta, bár a testület tagjainak többségét a Fidesz nevezte ki, olyan erősnek tartják a beadványukban szereplő érveket, hogy a panaszukat nem fogják tudni lesöpörni az asztalról.

Az egyetemi modellváltásról szóló törvény teljes megsemmisítését kérik a képviselők, mert az még a fideszes alaptörvény rendelkezéseivel is szembe megy.

Az Alkotmánybíróság már korábban kimondta, hogy a közpénz nem veszítheti el közpénz jellegét. Az egyetemek esetében pedig nem csak pénzről, de ingatlanokról és eszközökről is szó van – ezek sem veszíthetik el közvagyon jellegüket. Elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesz a beadvány következtében megpróbálja finomhangolni az eredeti terveit, de a panaszukat úgy fogalmazták meg, hogy az a rendszer egészére vonatkozzon. 

Tordai szerint kétféleképp lehet visszavonni az egyetemek magánalapítványokba szervezését, az Alkotmánybíróság segítségével, vagy a választásokon kormányváltással. Utóbbihoz az első lépés a szombati ellenzéki tüntetés.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni: