Tórát avat a Szegedi Zsidó Hitközség – a II. világháború előtt volt utoljára ilyen avatás Szegeden

Ahol kellett ott újravarrták, újraírták, de felújították a tóraékszereket is. Az avatást kántorkoncerttel ünneplik, de fellép a Szegedi Szimfonikus Zenekar is, Gyüdi Sándor vezetésével.

2021. augusztus 17. 12:15

Szeptember 5-én 17 órakor tórát avatnak Szegeden a zsinagógában. A tekercseket és a tóraékszereket is restaurálták, ezt ünneplik az avatással. A szegedi zsinagóga tóráját valamivel több mint, három hónap alatt újították fel. A növényi tintával állati bőrre írt írás időről időre kopik, ezért újra kell írni, ahol szükség volt rá, a bőrt is kicserélték, újravarrták – mondta Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője.

 Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője, Buk Istvánnal Szegedi Zsidó Hitközség elnökével megmutatta a tórát a sajtótájékoztató után. Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat!

Az ékszereket Boros György András és Kormos Tivadar újította fel. A tórát Jakity Mátéval, a zsinagóga előimádkozójával írta újra Kendrusz Attila. Azokat a tóratekercseket, amiket meg lehetett menteni, azokat egytől egyig megmentették, de voltak olyan részek is, amiket teljesen ki kellett cserélni.

A Tóra vagy Mózes öt könyve a zsidóság életében az egyik legfontosabb dolog, az élethosszig tartó tanulás, a folytonosság jelképe.

gszl