Top 5 videójáték-adaptáció

SZPONZORÁLT TARTALOM
Szeged.hu

2023. március 10. 21:12

Top 5 videójáték-adaptáció

Egyre gyakrabban jelennek meg videójátékokon alapuló filmek, a videójátékok szerelmesei pedig nagy lelkesedéssel, és persze jó kritikusi magatartással fogadják a filmgyártók alkotásait. Ezek a filmek jó esetben a szélesebb közönség tetszését is elnyerik. Lássuk, melyek lettek a legsikeresebb videójáték-adaptációk az elmúlt években:

  • Hitman
  • Tomb Raider
  • Uncharted
  • Halo
  • The Last of Us

 

5. Hitman

A Hitman egy 2007-es akció-thriller film, amelyet Xavier Gens rendezett az azonos című videojáték-sorozat alapján. A film főszereplőjét Timothy Olyphant alakítja, ő a 47-es ügynök, akit az úgynevezett Szervezet fejlesztett bérgyilkossá.

 

Sajnos sem a videójáték ismerőinek, sem a mozirajongóknak nem nyújtott maradandó élményt. Sokan azt gondolják, túl sok és fölösleges benne az agresszivitás, nincs jól kidolgozva a sztori, és nem valami jók a párbeszédek.

 

A sok negatív kritikától eltekintve a készítőknek nem volt okuk a szomorkodásra, ugyanis a film kasszasiker volt.

 

4. Tomb Raider

Lara Croft karaktere hatalmas népszerűségnek örvendett annak idején, amikor az első filmek 2001-ben és 2003-ban megjelentek, illetve a Tomb Raider-játékok főhőse is hamar híressé vált világszerte, ebben a rangsorban viszont csak a negyedik helyet kapta.

 

A Tomb Raider az első olyan videójátékok közé tartozik, amelyekben a filmgyártók meglátták a lehetőséget, és nem is aprózták el a dolgokat, ugyanis az első színésznő, aki az említett két filmben Lara Croftot alakította, nem volt más, mint Angelina Jolie.

 

A Lara Croft: Tomb Raider és a Lara Croft: Tomb Raider – Az élet bölcsője filmeket követte 15 évvel később a Tomb Raider Alicia Vikanderrel a főszerepben, amely közel sem robbant akkorát. Ennek ellenére a játékok továbbra is „jól tartják magukat”, 2022 végéig 95 millió példányt adtak el.

 

3. Uncharted

Egy fiatalabb alkotás felé véve az irányt meg kell említenünk a Ruben Fleischer rendezésében készült Uncharted című filmet, amely az azonos néven futó, szintén népszerű videójáték alapján került vászonra.

 

Annak ellenére, hogy Hollywood ifjú nagyjai és „régi motorosai” is szerepet kaptak benne – Tom Holland, Mark Wahlberg és Antonio Banderas –, nem sikerült megnyerni a játékrajongók szívét, akik arra panaszkodtak, hogy a film főhősei nem hasonlítanak eléggé a két játékhősre.

 

2. Halo

A 2022-ben indult Halo, bár nem dolgozik A-listás színészgárdával, az előbbieknél sikeresebbnek mutatkozik. A sorozat annak ellenére, hogy igen fiatal, már négy díjat zsebelt be, ebből egyet a kalkuttai nemzetközi filmfesztiválon, egyet a Golden Trailer Awards keretében és kettőt a Virgin Spring filmfesztiválon.

 

Ahogyan az minden adaptáció esetében megtörténik, úgy a Halo sorozat is vita tárgyává vált, olyannyira megosztotta közönségét, hogy még a gamerek között is előfordultak nézeteltérések. Vannak olyan tapasztalt játékosok, akik szerint a készítők hibátlan munkát végeztek, és persze akadnak, akik mindenben találnak kivetnivalót.

 

1. The Last of Us

A legújabb őrület, a The Last of Us 2023 januárjában debütált, a sorozatot a megjelent kritikák alapján az eddigi legjobb videójáték-adaptációnak tartják. A sorozat készítői láthatóan megértették a feladatot.

 

Nem kis fába vágták a fejszéjüket, hiszen az egyik legnépszerűbb videójátékhoz nyúltak hozzá. A 2013-ban megjelent The Last of Us játék 1,3 millió példányban kelt el a megjelenését követő hét napon belül.

 

A videójátékokat kevésbé ismerő filmrajongók számára is vonzóvá vált hamar a sorozat, ami minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a Trónok harcából ismert Pedro Pascal és Bella Ramsey kapták a főszerepeket.

 

Mi lesz a következő?

Jó, ha a gamerek készenlétben állnak, ugyanis számos videójáték-adaptáció van készülőben és tervben, több filmet is terveznek például a Silent Hill alapján, de nagy eséllyel számíthatunk Just Cause, Tom Clancy's The Division és Borderlands adaptációra is.

 

A videójátékok igen gyakran meginspirálják a más területen tevékenykedő alkotókat is, így nem csoda, hogy gyakran találkozhatunk ilyen tematikájú online nyerőgépekkel. A legnépszerűbb online játékok közül néhányat a Tomb Raider és a Hitman inspirált.

 

(X)

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind