Tompos Márton a Témában: Színházban nem veszünk részt

A szerda esti Témában Balogh Judit vendége Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese volt, akivel többek között arról beszélgettek, hogy a Momentum szeretné megismerni a kormány 300 milliárd forintos lélegeztetőgép üzletének adatait, amit még a járvány idején kötöttek, majd titkosítottak. Emellett szóba került a Transparency International legfrissebb tanulmányának eredménye, illetve a Momentum kormánnyal szembeni tiltakozásának legújabb módszere is.
Miszlai Dorina

2023. február 02. 18:10

Tompos Márton a Témában: Színházban
nem veszünk részt

A külügy már a Kúriáig is hajlandó elmenni, csak hogy ne kelljen nyilvánosságra hozniuk ezeket az adatokat, a kérdés az, hogy mit próbálnak ennyire titkolni. Tompos Márton szerint két opció van,

az egyik az, hogy a lélegeztetőgépeket eladó cégek nem mérték fel megfelelően, hogy az eszközök rendeltetésszerűen működnek-e vagy sem.

 

 

A titkolózás másik oka pedig az lehet, hogy a külügy tisztában volt azzal, hogy a megvásárolt gépek nem jók, ennek ellenére a kórházakba kerültek, ami akár a betegek halálához is vezethetett.

 

A kormány 300 milliárd forintot költött erre az üzletre, miközben az eszközök jelentős része csak légzést segítő gép volt, amik jelentős része használhatatlannak bizonyult. Ezen eszközök egy része egy gödöllői raktárban van most, de sokat belőlük elajándékozott a kormány Marokkónak és Ukrajnának is. Már a beszerzésnél lehetett tudni, hogy az eszközök között vannak olyan típusok, amik más országban életveszélyesnek bizonyultak, így nem elég, hogy ezeket a kormány megvette és bevitette a magyar kórházakba, de még tovább is adta ezeket „adomány” formájában.

 

A beszélgetésben emellett szóba került a Transparency International legújabb tanulmánya, miszerint Magyarország a legkorruptabb Európai Uniós tagország. A kormány erre vonatkozó nyilatkozatában kifejtette, hogy ezt a tanulmányt egy olyan szervezet végezte, amit Soros finanszíroz, ezért Brüsszelt is vizsgálni kellene, hiszen az is korrupt hely. Tompos reagált erre a nyilatkozatra, elsőként azt mondta, a Transparency International nem szervezeteket, hanem országokat vizsgál és ezzel a kormánynak tisztában kellene lennie, épp ezért értelmetlen követelni Brüsszel ellenőrzését. Másrészt ez a felmérés egy érzékelés, ami arról szól, hogy a megkérdezett emberek hogyan érzékelik a korrupciót. Tompos azt is hozzátette, hogy a korrupció egy pártállamban a rendszer működési elveként fogható fel, ezért nem kell meglepődni ezen az eredményen – ez alapján hazánk nem demokratikus, hanem pártállami rendszer. Ami azonban meghökkentő ebben a felmérésben, hogy olyan államokkal állunk holtversenyben a „korrupciós versenyben”, mint Burkina Faso, Kelet-Timor, illetve Salamon-szigetek.

 

 

Végezetül Tompos kifejtette, hogy a Momentum addig, amíg kétharmados többség uralja az országgyűlést, addig nem fog törvényjavaslatot benyújtani, hiszen teljesen egyértelmű, hogy a kormánypártok úgyis leszavazzák. Helyette parlamenten kívüli jogi segéllyel harcolnak az igazságtalanság ellen.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!