Tömlöcök Harkiv megyében: az oroszok kínozták a helyieket

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. október 3-án este.
Garai Szakács László

2022. október 03. 23:10

Tömlöcök Harkiv megyében: az
oroszok kínozták a helyieket

Mennek előre Harkiv megyében az ukránok

Újabb megyei települést kezdtek felszabadítani az ukrán erők az orosz megszállás alól, az Izjumtól nem messze fekvő Borova falut – közölte hétfőn a település tanácsa. A közlemény szerint a falu egyik részében még vannak megszállók.

 

Oleh Szinyehubov, Harkiv megyei kormányzó közben arról adott hírt a Telegramon, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek egy egészségügyi intézményre a kupjanszki járásban. A támadásban egy altatóorvos életét vesztette, egy ápolónő pedig megsérült. Szavai szerint az épület az elsőtől a negyedik emeletig szinte teljesen romba dőlt. A mentés végzők tovább kutatnak túlélők után.

 

Az országos rendőrség közölte, hogy újabb, oroszok által létesített tömlöcre bukkantak Harkiv megyében, Piszki-Radkivszki faluban. A pincében embertelen körülmények között tartották fogva a helyieket. Az embereket megfélemlítették, verték és megalázták – írta az ukrán rendőrség közleményében.

 

Az ukrán hatóságok saját kölésük szerint már mintegy húsz olyan helyet fedeztek fel a harkivi régióban, ahol a megszállók ukrán állampolgárokat kínoztak. Az ukrán Szabadság Rádió arról számolt be, hogy több száz, javarészt krími tatár férfi érkezett a Krímből Kazahsztánba, az asztanai ukrán nagykövetség előtt gyűltek össze, nagy részük azért, hogy útlevelet kapjon. A rádió tudósítójának elmondták, hogy az orosz elnök által elrendelt mozgósítás miatt kényszerültek a Krím félsziget elhagyására. A Krímet Oroszország még 2014-ben csatolta el önkényesen Ukrajnától.

 

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg a nap folyamán öt Donyeck megyei településnél verte vissza orosz csapatok rohamműveleteit.

 

A Rejting ukrán közvélemény-kutató központnak a múlt hétvégén végzett felmérése szerint ha most rendeznének népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról az országban, akkor azt a lakosság 83 százaléka támogatná. Ukrajna NATO-tagságának ez a legnagyobb arányú támogatottsága, amit valaha mértek – mutatott rá a szociológiai központ.

 

Ötmilliárdos pénzügyi támogatás Ukrajnának az Uniótól

Az Európai Unió és Ukrajna memorandumot írt alá egy ötmilliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásról, az első részletet Ukrajnának október közepén kell megkapnia – jelentette be hétfőn Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

 

– Örömmel írom alá Ukrajnával a megállapodást, amely már a második az Oroszország által elindított háború kezdete óta. Ezúttal az EU ötmilliárd eurót biztosít Ukrajnának a sürgős likviditási szükségletek fedezésére, a bérek és a nyugdíjak kifizetésére. Az első részletet október közepén biztosítjuk, a következő kettőt pedig még ebben az évben – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.

 

Kupjanszki és limani orosz rakétacsapásokról és ukrán tankáttöréséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Herszon megyében ukrán tankok mélyen beékelődtek az orosz védelembe – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve. A Harkiv megyei Kupjanszk környékén orosz rakétacsapások a tábornok szerint megölték az ukrán 14. gépesített dandár több mint 140 katonáját, és megsemmisítették 19 haditechnikai eszközét. Ebben az irányban, mint mondta, az elmúlt három nap harcaiban több mint félezer ukrán katona esett el és mintegy 60 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.

A donyecki régióban, Liman irányában, Szlovjanszk közelében az ukrán tartalékra és az ukrán 66. gépesített dandárra mért csapások mintegy száz katona életét követelték, elpusztítva hat páncélozott járművet és két Grad sorozatvetőt is. A 66. és 93. gépesített dandár veszteségei ebben az irányban az elmúlt három nap során meghaladták a 900 embert a szóvivő szerint.

 

Artemivszknál (Bahmutnál), Kalinivka község közelében orosz rakétatámadás az ukrán 10. hegyi rohamdandár több mint 260 katonáját és 14 haditechnikai eszközét semmisítette meg.

 

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy Artemivszknál az orosz és szakadár erők „bizonyos sikereket értek el”. Vitalij Kiszeljov, a Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettesének tanácsadója a Telegramon azt írta, hogy az ukrán erők itt visszavonulnak. Andrej Marocsko, az luhanszki „népi milícia” szóvivője kijelentette, hogy a szakadár köztársaság területén, Liszicsanszk közelében három oldalról kereszttűzbe kerültek ukrán erők, de egy-másfél kilométert sikerül előretörniük.

 

Konasenkov azt mondta, hogy az orosz erők Pervomajszke falunál visszavertek egy Donyecki irányába megkísérelt támadást, ami az ukrán 56. gépesített lövészdandár 21. zászlóalja több mint száz katonájának életét követelte. Mint mondta, délen, Mikolajiv és Andrijivka felől minden támadást visszavertek, Davidiv Brid községnél hatvan fős veszteséget okozva az ukrán erőknek, megsemmisítve hét haditechnikai eszközüket.

 

– Túlerőben lévő tankalegységekkel Zolota Balka és Alekszandrivka irányában az ellenségnek sikerült mélyen beékelődnie a védelmünkbe. Az orosz hadsereg alegységei korábban előkészített védelmi vonalat foglaltak el, és folytatják az ellenségre mérendő csapásokat – fogalmazott a tábornok, aki szerint az ukrán veszteségek itt mintegy 130 főt és 23 haditechnikai eszközt tettek ki.

 

Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát közigazgatásának helyettes vezetője a TASZSZ szerint azt mondta, hogy az ukrán előretörési leállt a régióban.

 

A nap folyamán több orosz ellenőrzés alatt álló települést ért ukrán tüzérségi támadás. Alekszej Kulemzin, Donyeck polgármestere közölte, hogy a belvárost találatok érték.

 

Párizs szerint működnek a szankciók, a háború költségeit elviselhetetlenné kell tenni Oroszország számára

– A mi célunk ugyanaz a kezdetektől: elviselhetetlenné tenni a háború költségeit Oroszország számára, keményen sújtani a gazdaságát, megakadályozandó az offenzíva finanszírozását – hangsúlyozta hétfőn Élisabeth Borne miniszterelnök a nemzetgyűlés előtt tartott beszédében. – Oroszország indította ezt a háborút. Oroszország ösztönzött minket cselekvésre. A szankciók addig fognak tartani, amíg Putyin a konfliktus és a konfrontáció spirálját fokozza. A szankciók feladása Ukrajna feladását jelentené. Az értékeinkről mondanánk le. Oroszországnak vetnénk alá magunkat. Franciaország, a patriotizmus nem jelent feladást. Nem jelent lemondást. Nem jelent alávetettséget.