Tömegsírokat hagytak maguk mögött az oroszok, továbbra is támadásban az ukránok, Putyin nem változtat céljain

Ez történt az orosz-ukrán háborúban szeptember 16-án.
Vass Imre

2022. szeptember 16. 21:28

Tömegsírokat hagytak maguk mögött az oroszok, továbbra is
támadásban az ukránok, Putyin nem változtat céljain

Hátrakötött kezű, agyonlőtt ukrán katonák holttesteit találták az izjumi tömegsírban

Mintegy húsz ukrán katona holttestét találták hátrakötött kézzel az orosz megszállás alól néhány napja felszabadított Harkiv megyei Izjumban fellelt tömegsírban - közölte pénteken újságírókkal Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa.

 

„Körülbelül ötszáz polgári lakost találtak elföldelve. Eddig egy sírt fedeztek fel, amelyben az ukrán fegyveres erők mintegy húsz katonája van tömegesen eltemetve” - idézte az Ukrinform hírügynökség az ombudsmant. Szavai szerint az ukrán katonákat hátuk mögött megkötött kézzel találták agyonlőve.

 

 „Nyilvánvaló, hogy az elhunyt katonák foglyok voltak. A rendfenntartók úgy vélik, hogy először megkínozták, majd kivégezték őket” - tette hozzá. Lubinec közölte: nem kizárt, hogy nem ez az egyetlen hely, ahol ukrán katonák holttesteit temették el a régióban.

 

Továbbra is támadásban az ukránok

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentése szerint az ukrán légierő gépei pénteken négy ellenséges élőerő- és haditechnikai koncentrációs területet és egy megerősített állást találtak el, és egy kirakodópontra mért tüzérségi csapás következtében az orosz megszálló csapatok tartalékokkal való feltöltése megszakadt.

 

Az ukrán egységek visszaverték az orosz erők támadásait a Donyec-medencében Veszela Dolina, Bahmut, Zajceve, Avgyijivka és Novomihajlivka települések térségében. Ezenkívül az ukrán légvédelmi egységek a nap folyamán megsemmisítettek egy orosz Szu-24-es repülőgépet, két robotrepülőgépet és egy drónt. A nap folyamán az ellenség 4 rakétát, 5 légicsapást és 12 támadást intézett rakétatüzérségi rendszerekből Ukrajna területén lévő objektumok ellen. Az elmúlt napon az orosz erők négy rakétát lőttek ki, öt légicsapást és 12 támadást intéztek rakétatüzérségi rendszerekből Ukrajna területén lévő objektumok ellen - jelentette a vezérkar.

 

 

Putyin: nem változik a „különleges hadművelet” terve

Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének terve „nem képezi módosítás tárgyát” az ukrán ellentámadás dacára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködés Szervezete szamarkandi csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezletén.

 

Putyin kifejtette, hogy „a művelet során a vezérkar hozza meg az operatív döntéseket”, ha valamit kulcsfontosságúnak tart. Mint mondta, a fő cél a „Donyec- medence egész területének felszabadítása - ez a munka folyamatban van”.

 

„Az ukrán hadsereg ellentámadási kísérletei ellenére a mi offenzív műveleteink magában Donyec-medencében nem álltak le, hanem folytatódnak” - hangsúlyozta.

 

„A kijevi hatóságok bejelentették, hogy aktív ellentámadó műveletet kezdtek és folytatnak. Na meglátjuk, hogy milyen lesz és hogyan végződik” - fogalmazott Putyin.

 

Ukrajna további 40 harcjárművet kap Berlin és Athén együttműködésével

A német és a görög kormány együttműködésével további 40 páncélozott harcjárművet kap az orosz támadás ellen védekező ukrán hadsereg - közölték pénteken Berlinben.

 

A német védelmi minisztérium tájékoztatása szerint megállapodást kötöttek a görög védelmi tárcával, hogy Németország az Ukrajna közvetett támogatását szolgáló - körkörös cserének nevezett - programjában 40 darab Marder típusú német páncélozott harcjárművet szállít a görög hadseregnek, a görög kormány pedig cserébe átad 40 darab BMP-1 típusú harcjárművet Ukrajnának.

 

Az ukrán erők jól ismerik ezt a szovjet fegyverrendszert, használatában igen jelentős gyakorlatot szereztek az orosz támadás elleni védekezésben - mutatott rá közleményében a német védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy haladéktalanul hozzáfognak a csere lebonyolításához.

 

A német kormány röviddel az Ukrajna elleni orosz háború február 24. kezdete után dolgozta ki az athéni vezetéssel együttműködésben is alkalmazott megoldást, amelynek lényege, hogy német gyártmányú fegyverekkel segítenek ki országokat, amelyek szovjet gyártású - az ukrán hadseregben ismert, azonnal bevethető - fegyverekkel támogatják Ukrajnát.

 

Tárgyalásokat a görög mellett a cseh, a szlovák, a szlovén és a lengyel kormánnyal kezdtek. Megállapodást legutóbb Csehországgal kötöttek, ennek révén Ukrajna T-72 típusú szovjet harckocsikat kap Csehországtól, Csehország pedig Leopard-2 típusú német harcjárműveket Németországtól.

 

Németország közvetlenül is támogatja Ukrajnát fegyverekkel. Küldtek az ukrán hadseregnek egyebek mellett 24 darab Gepard típusú önjáró légvédelmi ágyút 53 ezer lőszerrel, 10 Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró löveget és 54 darab M113 típusú páncélozott csapatszállító járművet.

 

Kijev azt is kéri, hogy Németország első, és egyetlen országként ne csak szovjet, hanem modern nyugati - német - gyártású harcjárművekkel is támogassa az ukrán erőket. A berlini vezetés ettől egyelőre elzárkózik.

 

 

Mario Draghi: A szankciók igenis működnek

Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy addig kell támogatni Ukrajnát, amíg a felszabadító háborút meg nem nyeri.

Az Oroszország elleni nemzetközi büntetőintézkedések működnek, és folytatni kell Ukrajna támogatását, amíg meg nem nyeri a háborút – szögezte le Mario Draghi olasz miniszterelnök pénteken.

 

A szankciók működnek. Az orosz propaganda megpróbálta bebizonyítani, hogy nem működnek, de igenis működnek”

– hangsúlyozta az olasz kormányfő egy sajtótájékoztatón. – „Addig kell támogatni Ukrajnát, amíg a felszabadító háborút meg nem nyeri.”

 

Mario Draghi hozzátette: egyetlen olasz politikai párt neve sem szerepel abban a jelentésben, amelyet az amerikai hírszerzés állított össze a Kreml azon erőfeszítéseiről, amelyekkel több mint két tucat országban igyekszik befolyásolni a politikai életet.

 

Felfüggeszti az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást Svájc

Svájc pénteken úgy döntött, hogy teljes mértékben felfüggeszti az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, csatlakozva az Európai Unió hasonló intézkedéséhez.

 

A megállapodást 2009-ben kötötték. A kormány tájékoztatása szerint nem arról van szó, hogy általános vízumtilalmat rendelnek el az orosz állampolgárokkal szemben, hanem arról, hogy ismét a rendes eljárást, azaz a vízumkódex szabályait alkalmazzák.

 

A közlemény magyarázatából kiderült, Svájcnak érdekében áll, hogy hozzájáruljon a közös és egységes európai szintű vízumpolitikához, amely nélkül azt kockáztatná, megnő a külföldi képviseleteinél az uniós határozatokat kijátszani kívánó orosz állampolgárok által benyújtott vízumkérelmek száma.

 

A hagyományosan semleges Svájc az ukrajnai háború kitörését követő napokban szakított a megszokott fenntartásokkal, és csatlakozott az EU gazdasági szankcióihoz.

 

Putyin tombol, mert az összes minisztere és tanácsadója egyre keményebben iszik a stressztől

A legújabb információk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök komolyan aggódik amiatt, hogy több közeli segítője, illetve vezető politikai támogatója is túlzott alkoholfogyasztásba kezdett az ukrajnai invázió óta.

 

Vlagyimir Putyint különösen aggasztja a közvetlen belső köréhez tartozó személyek egyre erőteljesebb alkoholfogyasztása, mivel több tanácsadója és segítője is gyakran a vodkásüveg után nyúl, hogy megnyugtassa az idegeit.

 

A Kreml egyik forrása szerint az oroszok közül nagyon sokan alkohollal oldják a stresszt február óta, de külön kiemelte a minisztereket, beosztottjaikat, miniszterelnök-helyetteseket, a Biztonsági Tanács tagjait, valamint az állami vállalatok vezetőit és az orosz köztársaság kormányzóit.

 

Őket állítólag olyan fokú stressz éri, hogy azt nem tudják máshogy feldolgozni, csak alkohol segítségével. Ám mindez azt eredményezi, hogy a nyilvánosság előtti beszédeikben sokszor összekuszálódik a mondandójuk, és gyakran késve jelennek meg fontos eseményeken.

 

A stressz fő oka az orosz-ukrán háború és az azt követő szankciók által okozott hazai károk. Putyin véleménye szerint a bürokratáknak könnyebben kellene megbirkóznia ezzel - állítja egy független orosz médiumra hivatkozva a Daily Mail.

 

Az orosz lap egyébként kitér arra is, amit már eddig is lehetett tudni, miszerint Putyin sok magas rangú tisztviselőt sem tájékoztatott arról a szándékáról, hogy februárban teljes körű inváziót indít Ukrajna ellen. A következő hónapokat emiatt többen döbbenetben és teljes zűrzavarban töltötték.

 

Putyin még egyetlen csatlósát sem rúgta ki azért, mert az üveghez nyúlt, ám nem kizárt, hogy az elharapódzó alkoholfogyasztás miatt szankciókat vezet be.