Tom Cruise visszaadja Golden Globe-díjait, így tiltakozik a díjat odaítélő szervezet korrupciós botrányai ellen

A filmsztár mellett stúdiók, streamingszolgáltatók, és más iparági szereplők készülnek az egyik legjelentősebb filmes díj bojkottjára.

2021. május 11. 10:01

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-díjait, így tiltakozik a díjat odaítélő szervezet korrupciós botrányai ellen

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-jait, tiltakozásként a díjat odaítélő szervezet tagságának botrányai miatt – írta meg a The Hollywood Reporter.

A Golden Globe-díjakat a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) tagsága ítéli oda, a tagság viszont az utóbbi időben egyre hangosabb botrányokba keveredett, a többi között „diszkriminatív gyakorlataik” és súlyos etikai problémák miatt.

Például azért, mert bizonyos tagok ajándékokat fogadtak el különböző iparági szereplőktől, például luxuscikkeket, drága utazásokat azért, hogy cserébe bizonyos stúdiók filmjeire vagy a filmnek szereplőire szavazzanak.

Nemrég abból lett a botrány, hogy az egyik Golden Globe-ra jelölt netflixes sorozat, az Emily Párizsban készítői harminc HFPA-tagot vittek el a sorozat forgatására, és több estére is ötcsillagos szállodában szállásolták el őket.

A HFPA-t Kjersti Flaa, egy norvég újságíró konkrétan be is perelte, mert állítása szerint hiába próbálkozott többször is, nem vették fel tagjaik közé, valamint, mert tapasztalatai szerint a szervezet egyfajta kartellként ellehetetleníti azoknak a hollywoodi filmes újságíróknak, riportereknek a munkáját, akik nem tartoznak a tagjai közé.

A szervezet elnöksége az egyre hangosabb botrányok miatt egy ideje már reformokra készül, a napokban pedig közzé is tették az általuk megfogalmazott változtatási javaslatokat. Ezek alapján a szervezet minden évben húsz új taggal bővülne, az új tagok kiválasztásában előnyt élveznének a fekete újságírók, a terveik szerint 2022 végére ötven százalékkal növekedne a HFPA összlétszáma, a tagsághoz pedig már nem kellene dél-kaliforniai tartózkodási cím. Mindezek mellett

kikötnék, hogy a tagok nem fogadhatnak el promóciós ajándékokat, valamint egyesével ellenőriznék a HFPA különféle döntéshozó testületeiben pozíciót betöltő tagok jövedelmi viszonyait, hogy kiktől, honnan származnak a bevételeik.

A HFPA elnökségének javaslatairól a szervezet tagsága dönt majd, a vezetőség ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy lemondjon, ha a reformokat végül elutasítja a tagság.

Tom Cruise eddigi karrierje során három Golden Globe-ot kapott: kétszer a legjobb főszereplőnek járó djíat a Született július 4-énért és a Jerry Maguire-ért, a Magnóliáért pedig mint legjobb mellékszereplő kapott elismerést. Ezeket küldi most vissza.

Nem Cruise az egyetlen hollywoodi filmsztár, aki felszólalt a HFPA botrányai miatt, mostani lépése előtt például Scarlett Johansson és Mark Ruffalo is felszólította kollégáit és az iparági szereplőket, hogy ne vegyenek részt a Golden Globe-on mindaddig, amíg alapvető változások nem történnek a HFPA-nél.

Jól mutatja a HFPA körüli botrány mértékét, hogy a Netflix, a Warner és az Amazon is bojkottot jelentett be a Golden Globe ellen, hétfőn pedig az NBC tévécsatorna azt közölte, hogy 2022-től nem közvetíti a díjátadót.

A hollywoodi filmsztárok közül eddig egyértelműen Tom Cruise reakciója a legkonkrétabb és legkategorikusabb, legnagyobb visszhangot kiváltó lépés.

kmn