Tőkés László a Demokrácia-központok erdélyi hálózatának felszámolását fájlalja

Indokolatlan és hibás döntés, hogy a magyar kormány megvonta a támogatást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács erdélyi Demokrácia-központjainak hálózatától – jelentette ki szombaton Kolozsváron Tőkés László, a szervezet elnöke.
Hollósi Zsolt

2023. március 11. 17:50

Tőkés László a Demokrácia-központok erdélyi hálózatának felszámolását fájlalja

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a szombati nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt erről, elmondva, hogy a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága „indoklás és hivatalos közlés nélkül, egyik napról a másikra bontotta fel” az EMNT-vel kötött együttműködési megállapodást – jelentette az MTI tudósítója.  

Ezáltal felszámolta a szervezet által 2010 óta működtetett erdélyi Demokrácia-központok hálózatát. A számos erdélyi városban működő irodák munkatársai a magyar állampolgárság megszerzésében segítették az erdélyi magyarokat, a könnyített honosítási folyamat előkészítését, a dossziék összeállítását végezték.

Tőkés László elmondta: azért tartja indokolatlannak az irodák felszámolását, mivel az ott dolgozók jó munkát végeztek, amit az adatok is bizonyítanak. 

 

„Politikai hibának tartom, és emögött az RMDSZ háttérlobbija és aknamunkája keresendő. Sajnos meg tudták győzni az illetékeseket, hogy megvonják tőlünk a támogatást” 

 

– forgalmazott a volt európai parlamenti képviselő a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre utalva, melynek Eurotrans Alapítványa ugyanezt a munkát végzi Erdélyben.

 

Tőkés László szerint az EMNT kész volt az együttműködésre az RMDSZ-szel, de a szövetség politikusai „sajnálatosan magyar-magyar ellentétet gerjesztettek”.
„Mi a plurális egységre törekedtünk és a nemzet ügyét szolgáltuk. Ennek két pillére van: a határok feletti nemzetegyesítés, amit a honosítás szolgált és az autonómiatörekvéseink” – mondta az EMNT-elnök.

A támogatás megvonásával ennek a politikának „az egyik pillére kidőlt” – mutatott rá. Hozzátette: az EMNT nem adja fel, új utakat keres, tovább kívánja szolgálni az autonómia és a határok fölötti nemzetegyesítés ügyét.

 

Tőkés László újságírói kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult a Demokrácia-központok ügyében, kérve, hogy gondolja újra a döntést, indítsa újra az irodahálózatot.

 

Az EMNT február elején jelentette be, hogy forráshiány miatt márciustól beszünteti tevékenységét Demokrácia-központjainak hálózata. Mint akkor írták, a 13 év alatt 70 ezer erdélyi magyarnak segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében a könnyített honosítási eljárás révén.

A hálózat az elmúlt időszakban „takaréklángon” működött, az erről szóló döntést 2020 novemberében jelentették be anyagi gondokra és a járványhelyzetre hivatkozva. Február elején 23 irodájuk volt különböző erdélyi városban összesen 80 munkatárssal.

 

A népességcsökkenést csak közhatalom állíthatja meg! címmel hirdette meg idén március 10-re a Székely Szabadság Napját a Székely Nemzeti Tanács. A vártnál jóval kevesebben jelentek meg a három év kihagyás után ismét megszervezett eseményen, ahol fokozott rendőri jelenlét mellett, az „autonómia” és „Trianon” skandálások közepette a romániai magyarok számának csökkenése, illetve az RMDSZ-kritika volt leginkább terítéken. De Tőkés László finoman a Fidesznek is odaszúrt a Demokrácia Központok magyarországi finanszírozásának megvonása miatt – írja a Transtelex, amely helyszíni riportot is közöl.