Tökéletes kormányszóvivőként vitatkozott Márki-Zay Péterrel a közmédia műsorvezetője 48 percben

Ennél jobb ajánlólevél nem kell a Rogán-minisztériumba. Csak egy példa: Lánczi Tamás a beszélgetés felénél így szólt Márki-Zayhoz: „egy pillanatra lépjünk ki a kampánylogikából, és beszéljünk arról, a választók miért nem értették azt, amit te most megpróbálsz előadni”.
Cservenák Zoltán

2022. április 14. 23:55

Tökéletes kormányszóvivőként vitatkozott Márki-Zay Péterrel a közmédia műsorvezetője 48 percben

Lánczi Tamás az M1-en látható 48 perc című műsorába hívta meg Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. Lánczi már a felvezetőben önellentmondásba keveredett, mert arról beszélt, hogy a műsorba elemzőket hívnak, aktív politikusokat nem, pedig Márki-Zay Péter nem elemző, hanem aktív politikus, aki éppen pártot akar alapítani, és emellett Hódmezővásárhely polgármestere.

 

Az egész „beszélgetés”, olyan hatást keltett, mintha egy moderátor nélküli miniszterelnök-jelölti vitát láttunk volna: Lánczi Tamás lényegében sorra mondta fel a fideszes propaganda kampányállításait Márki-Zay Péterrel szemben, valódi kérdést alig hallhattunk.

 

Lánczi igyekezett bebizonyítani, hogy Márki-Zay katonákat akart küldeni Ukrajnába, az ellenzék és ő elzárták volna a gázcsapokat, megszüntetné a minimálbért. Hevesen tiltakozva védte az Orbán-kormányt, amikor Márki-Zay megemlítette a letelepedési kötvényes bűnözőket, a több tízezer nem magyar nemzetiségű, Ázsiából és a keleti országokból az állami hatóságok által beengedett gazdasági bevándorlókat.  

 

Lánczi igyekezett Márki-Zay szavába vágni, ha az ellenzéki politikus a kormányra vagy a Fideszre rossz fényt vető megjegyzést tett, és látványosan úgy tett, mint aki nem érti, Márki-Zay miért tiltakozik a szavába vágva, amikor épp a fideszes propagandát próbálta felmondani.

 

Hosszasan vitatkoztak arról hogy az ellenzéki miniszeterelnök-jelölt mondott-e olyat, hogy magyar katonákat küldene Ukrajnába. Egészen pontosan ezekről a mondatokról volt szó:

 

 

Márki-Zay Péter megemlítette a műsorban, nem érti, miért terjesztették róla a fideszes kampányban és a Fidesz-közeli médiában, hogy elvenné a 13. havi nyugdíjat vagy megszüntetné a rezsicsökkentést, miközben ő arról beszélt, hogy megtartanák a 13. havi nyugdíjat, de a gazdagok medencefűtése és az ehhez hasonló esetekben nem adna támogatást a rezsire, viszont a rászorulók számára további kedvezményeket is adna.

 

Amikor Lánczi inkább vesztésre állt a vitában, mint győzelemre, akkor egy olyan mondatot is megengedett magának, hogy 

 

„egy pillanatra lépjünk ki a kampánylogikából, és beszéljünk arról, a választók miért nem értették azt, amit te most megpróbálsz előadni”.

 

Márki-Zay Péter a műsorban hivatkozott egy információra, miszerint az Európai Parlamentben a fideszes képviselők megszavazták az orosz gázembargót és Paks2 leállítását (valójában a Roszatommal való együttműködések leállításáról van szó az Európai Unió területén, de mivel a paksi bővítés az orosz Roszatom projektje, lényegében ez Paks2 leállítását jelentené), mire Lánczi lekezelően úgy válaszolt Márki-Zaynak, hogy „attól, hogy a Blikk megírta, attól még nem igaz”.

 

Lánczi szerint nem igaz tehát, hogy az fideszes EP-képviselők mindezt megszavazták, ami azért érdekes, mert – mint arról az Euronews is beszámolt – Maga Gál Kinga, a Fidesz EP-delegációjának vezetője ismerte el, még április 7-én azt, hogy arra a módosító javaslatra határozott nemmel voksolnak, hogy embargót vezessenek be az EU-ban az orosz energiahordozókra, a végszavazáson azonban mégis támogatták az ezt az állítást is magába foglaló határozatot az európai egység érdekében.

 

A fideszesek tehát nem támogatták, de megszavazták az embargót. Igaz, a Fidesz-párti médiában – beleértve a közmédiát is – ezután csak arról szóltak a hírek, hogy a fideszes EP-képviselők nem támogatták a módosítókat, arról már nem, hogy végül mégis megszavazták. Lánczi műsorvezető ebben az esetben ismét felült a fideszes propagandának.

 

A műsorvezető – kilépve a szerepéből – a minimálbér és a benzinárstop megszüntetésének tervét is megpróbálta rábizonyítani Márki-Zayra, aki elmondta, a minimálbért adómentessé akarta tenni, amivel 30 ezer forinttal több maradna a pénztárcákban. Elismerte, évekkel ezelőtt mondott olyat, hogy a minimálbért nem tartja szükségesnek, de kijelentette: ez nem is jelenti azt, hogy megszüntetné, sőt, a kampányban soha nem mondott ilyet, ilyesmi a programjában sem szerepelt.

 

„Az abortuszt is ellenzem, mint katolikus ember, de ez nem jelenti azt, hogy betiltanám” – vont párhuzamot a két eset között Márki-Zay, aki szerint épp ez a diktátor és a demokrata közötti különbség.

 

A benzinárstoppal kapcsolatosan elismerte, ostoba intézkedésnek tartja, de nem szüntette volna meg, akárhogy állította ezt a Fidesz vagy akárhogy próbálta a műsorban bizonyítani ezt Lánczi. Márki-Zay szerint sokkal jobb lett volna csökkenteni az üzemanyagok adótartalmát, ezzel kellett volna olcsóbbá tenni a benzin és a gázolaj árát, nem az árbefagyasztással.

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje visszautasította, hogy Trumphoz hasonlítsák, mivel sem a nőkre, sem a más az övétől eltérő etnikumú emberekre nem tett soha dehonesztáló megjegyzést, mint Trump. Ugyanakkor elismerte, hogy ő is kívülről jött a politikába, úgy mint a volt amerikai elnök, de más hasonlóság szerinte nincs köztük.

 

Márki-Zay visszautasította Lánczi Tamás a Fidesz állítását, miszerint agymosottnak vagy gombának mondta volna a Fidesz szavazóit. Kijelentette: azt mondta, hogy a Fidesz agymosást folytat, ő nem a szavazókat minősítette, hanem a Fideszt, ami agymosottként és gombaként kezeli a szavazóit.

 

Érdemes megnézni a teljes adást, kordokumentum lesz ez is, akárcsak Karácsony Gergely szereplése a fideszes közmédiában az önkormányzati választás után.