Tojás és burgonya is van bőven: egyelőre hiánynak nyoma sincs a Mars téri piacon

Az ellátási gondoknak nyomait sem lehet tapasztalni a Mars téri piacon a nemrég ársapkát kapott burgonya és tojás esetében. Mindkettőből bőséges mennyiség található a város legnagyobb piacán. Fontos, hogy a kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági árak hatálya alá.
Bod Péter

2022. november 12. 15:57

Tojás és burgonya is van bőven:
egyelőre hiánynak nyoma sincs a Mars téri piacon

Megszokott képét mutatta a Mars téri piac szombaton délelőtt; a legforgalmasabbnak számító piaci napon néztünk körbe. Két dolog érdekelt leginkább:

  • vannak-e látható jelei annak, hogy hiánycikké válhat rövid időn belül a tojás és a burgonya, illetve
  • mennyibe kerül ez a két élelmiszer.

 

Az elmúlt napokban a hazai sajtóban kifejezetten sok híradás foglalkozott az ársapkát kapott két termékkel, és ennek kapcsán azzal, hogy heteken belül akár áruhiány léphet fel mindkettő esetében. A hazánkban tevékenykedő élelmiszer kiskereskedelmi láncok felvetették annak lehetőségét, hogy a karácsony előtti időszakban korlátozhatják a megvásárolni szándékozott burgonya és tojás mennyiségét.

 

Itt a kilója háromnyolcvan (fotók: Szabó Luca)

 

Ilyen előzmények után jártuk körbe a szombaton a Mars téri piacot.

 

Kezdjük a burgonyával. Mérettől és fajtától függően szóródnak az árak, ami természetes. A legdrágábbnak kilóját 400 forintért láttuk, a legolcsóbbat 250 forintért. Tegyük hozzá, ez utóbbi tényleg nem nézett ki jól: apró, fonnyadt és kissé megfeketedett volt.

 

A legtöbb helyen a jó minőségű és átlagos méretű burgonya kilóját 380 forintért árulták, de láttunk 300 forintért is. Igaz, ez jól láthatóan gyengébb minőségűnek volt. Megjelent a piacon a multikra jellemző „lélektani” árképzés. A kerek összegek helyett több árus próbálkozott a 298 és a 348 forintos kilónkénti árakkal.

 

A kerekítés szabályai szerint ez is háromötven. Öt kilónál egy tízest lehet spórolni

 

Nagyjából hasonló volt a helyzet a tojásfronton. Egyfelől a felhozatal kifejezetten bőségesnek látszott, másfelől – és ebben sincs semmi meglepő – szóródtak az árak. Szombaton a Mars téren egyaránt lehetett a tojás darabját 70, 85, 98, 100 és 110 forintért kapni. Mondani sem kell, hogy méretében jelentős volt a különbség a 70 és a 110 forintért kapható tojások között, de a 70 forintos tojáshoz képest a 98 és 100 forintért kapható tojások is méretesnek számítottak.

 

 

Nagyjából egy órás piac szemlénk és vásárlásunk alkalmával nem láttuk arra utaló jeleket, hogy a tojásra és burgonyára bevezetett ársapka miatt, és az ennek nyomán vizionált esetleges áruhiány miatt felvásárlás indult volna el. Sem a tojás, sem a burgonya nem tűnt kelendőbbnek ezen a szombaton, mint a más napokon.

 

Közismert, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón jelentette be, hogy e két termékre ársapkát vetnek ki, és azok árait a szeptember 30-ai szinten rögzítik. Már e bejelentés kapcsán megírtuk, hogy eszerint a tojás ára 25, a burgonyáé 10 százalékkal csökkenhet.

 

A szerdán bejelentett ársapkáról megjelent kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy a kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági árak alkalmazásának hatálya alá. Vagyis a piacon árusított tojás és burgonya árának megállapítása független az ársapkától.

 

Ezzel előállhat az a helyzet, hogy a tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár alacsonyabb lesz, mint a kistermelői piaci értékesítés ára. Ez már be is következett, mert a nagy élelmiszerláncokban 790–800 forintért vásárolható meg tíz, átlagos méretű tojás, szemben a piacok 980–1000 forintos áraival.

 

A burgonya esetében úgy tapasztaltunk, hogy a bruttó kiskereskedelmi ár egy kiló esetén 350–400 forint. Ennél pedig a Mars téri piac árai nem drágábbak.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind