Többszáz pékség zárhat be, ha nem emelik sürgősen az áraikat

A tej is jelentősen drágulni fog, a magasabb árak miatt a fogyasztás csökkenése várható. A fogyasztói piac át is alakul: a prémiumtermékek fogyasztói köre fizetőképes maradhat, viszont az olcsóbb termékeket keresik majd. A gyártók ennek megfelelően gyengébb minőségű termékeket fognak kínálni, és megjelennek a helyettesítő termékek, az imitátumok is.
Kékes Viktória

2022. május 06. 11:04

Többszáz pékség zárhat be, ha nem emelik sürgősen az áraikat

Az Agrokép tudósítása szerint Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke az Agrárakadémia Fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy az áremelési kísérletekkel szemben az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok hagyományosan erősen ellenállnak, most azonban rendkívüli időszak van, minden nap számít:

 

„Mindannyiunk felelőssége, hogy fennmarad-e az élelmiszer-ellátás biztonsága. Minden olyan nap, amikor nem épül be az árba a költségnövekedés, ennek az erodálása”.

 

Éder szerint a magasabb árak miatt biztosan csökken és át is alakul a fogyasztás. A prémiumtermékek fogyasztói köre fizetőképes maradhat, viszont az olcsóbb termékeket keresik majd. A gyártók ennek megfelelően gyengébb minőségű termékeket fognak kínálni, és megjelennek a helyettesítő termékek, az imitátumok is.

 

A Magyar Pékszövetség elnöke arról beszélt, hogy

 

„Az országban működő körülbelül 900 pékségből – amelyek 15-20 ezer dolgozót foglalkoztatnak – 400-500 a következő időszakban bezárhat, vagy felvásárolják őket nagyobb piaci szereplők”.

 

Septe József szerint a felvásárlás már tart. Az iparági szereplők jövedelmezősége annyira lecsökkent, hogy stabilabb sütőipari vállalkozások is kénytelenek lesznek lehúzni a rolót. A fehér kenyér egy kilogrammjára jutó ráfordítások például a 2019-es 199,2 forintról tavaly novemberre 245,06, az idei első negyedévre 282,26 forintra nőttek.

 

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy tart a drágulás a tejpiacon is, az ottani szereplőket szintén sújtják a költségemelkedések.

 

A terméktanács 160-170 forintos tejalapárat prognosztizál erre az évre, jóval magasabbat a jelenlegi – emelkedő – szintnél.