Házgyári út: így kell kinéznie egy ipartelepi összeköttetésnek 2022-ben

A szegedi önkormányzat jelentős segítséget nyújt a város különféle ipari parkjaiban működő több száz vállalkozásnak azzal, hogy felújítja az ott található utakat. Több ütemben közel másfélmilliárd forintot fordítanak erre a célra. Már most bebizonyosodott, hogy jó döntés ez a beruházás, mivel több tucat új vállalkozás települt meg ezeken a területeken.
Vass Imre

2022. május 04. 15:20

Házgyári út: így kell kinéznie egy ipartelepi összeköttetésnek 2022-ben

A Dorozsmai út melletti Délép Ipari Parkban több mint 140 vállalkozás található, ezért is volt fontos, hogy korszerűsítsék az itt található Házgyári utat. Az önkormányzat 2019-ben kezdte el azt a közel másfélmilliárdos útépítési és felújítás projektet, aminek célja az iparterületeken található utak korszerűsítése, bővítése. Ennek egyik része ez a beruházás.

 

Nagy Sándor alpolgármester elmondta, a beruházás keretében az ipari területeken található, nagyon leromlott állapotú utak rekonstrukcióját végzik el, valamint több helyen új szakaszokat is építenek. Az útfelújításoknak köszönhetően ezek a területek jobban hasznosíthatók, az ott működő vállalkozások fejlődését tudja biztosítani, valamint új cégeket is bevonzanak oda.

 

 

A több elemből álló fejlesztés első eleme a Kollégiumi út felújítása volt, ez még 2019-ben elkészült. A második ütem több részből áll, az egyik eleme a Házgyári út felújítása, amelyet már birtokukba is vehettek a közlekedők. Ez a beruházás óriási logisztikai fejlesztést jelent az itt található ipari parknak és az ott található közel 140 vállalkozásnak.

 

Nagy Anna, a Délép Ipari Park ügyvezető igazgatója elmondta, az elmúlt 20 év alatt, mióta a park működik, a forgalomban részt vevő gépjárművek mérete és száma jelentős megnövekedett. Emiatt is szükségesség vált egy olyan nagyobb áteresztő képességgel és teherbírással rendelkező bevezető utat megépítése, ami a benti gépjármű forgalmat is kiszolgálja.

 

A beruházás keretében elkészült egy jelzőlámpás csomópont a Házgyári út és a Dorozsmai út kereszteződésben, az útszakasz egy részét felújították, valamint több mint fél kilométer hosszan új szakasz is épült. A gyalogosközlekedés biztonságossá tétele érdekében járda is készült, valamint 800 méteren kiépült a közvilágítás. Emellett elkészült a Vágány, a Tűzoltó, a Vásár utca, illetve a Cserje sor felújítása és a hiányzó szakaszok kiépítése. A projekt harmadik részében a Városgazda sor felújítását végzik el, illetve az útszakaszt meghosszabbítják a Kereskedő közig.

 

Ezeken a területeken az út- és járdaépítés mellett 445 fát is telepítenek, valamint több buszmegálló is megújult, illetve kerekpártárolókat is kihelyeztek. 

Címlapon

mutasd mind