Több száz munkahely megőrzését segítette az Európai Unió Szegeden a járvány idején

Brüsszel beszállt a dolgozók bérébe, amikor minden leállt a koronavírus miatt.
Cservenák Zoltán

2022. július 27. 14:08

Több száz munkahely megőrzését segítette az Európai Unió Szegeden a járvány idején

Összesen 35 ezer vállalkozásban 200 ezer magyar munkahely megtartását támogatta az Európai Unió a járvány miatti kilábalás gyanánt, 471 millió euró, azaz nagyjából 188 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy a támogatási összeg munkavállalónként 942 ezer forint körül mozgott 2020 vége és 2022 eleje között.

 

A REACT-EU egy olyan támogatási program, amit az Európai Unió kifejezetten a COVID-19 világjárvány negatív gazdasági és szociális hatásainak ellensúlyozására, illetve a pandémia utáni talpra állás elősegítésére hozott létre. Az 50 milliárd eurónyi teljes keretösszegből az Unió minden országa részesült.

 

Csongrád-Csanád megyében tíz vállalkozás kapott támogatást a REACT-EU-programból a járvány idején. Ezek közül négy szegedi:

  • a Suli-Host Kft.
  • a Móra Ferenc Múzeum és
  • a Szegedi Rendezvény-és Médiaközpont Nonprofit Kft. és
  • az AdReTu Kft.

 

Három másik cégnek van szegedi érdekeltsége:

  • a HUNGUEST Hotels-nek,
  • a MMXH Lakberendezési Kft-nek.

 

Hegedűs Anita Móra Ferenc múzeum sajtóreferense a Szeged.hu-nak azt mondta, több mint 80 millió forint vissza nem térítendő bértámogatást kapott a szegedi múzeum, mivel hónapokig zárva kellett tartaniuk, így bevételük nem volt a járvány keményebb időszakaiban. Az uniós pénzből közel 100 dolgozó bérét tudták 50 százalékban kipótolni.

Hegedűs Anita Sisi karkötőjét mutatja. A tárlatot a járvány ellenére 40 ezernél többen látták a Móra-múzeumban (fotó: Szabó Luca)

 

„Ez egy nagyon komoly segítség volt a pandémia időszakában. Ennek köszönhetően együtt tudtak maradni a kollégák. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly Sisi-kiállítást, idén pedig vadnyugat-tárlatot tudtunk szervezni” 

 

– tette hozzá Hegedűs Anita, aki hangsúlyozta: a nagy kiállításokat szervező, építő és működtető csapat tapasztalt, profi gárda, az országban az egyik legjobb. Ha kollégákat veszítettek volna, jó eséllyel csökkent volna a színvonal a múzeumban.  

 

A vissza nem térítendő bértámogatásokra a legnagyobb szükség a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén volt, ebből az ágazatból került ki a támogatott vállalkozások közel 49 százaléka. Jelentős volt még a bértámogatási igény a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén, itt 24 százalékot mértek, illetve a művészeti, szórakoztatóipari, szabadidős szolgáltatások körében, ami a támogatotti kör 9 százalékát jelentette.

 

(Nyitóképünk illusztráció, fotó: Iványi Aurél)

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind