Több száz épület megrongálódott, több ezer segélyhívást kaptak a tűzoltók

A szombati szélvihar miatt több mint 4800 segélyhívást kapott a katasztrófavédelem, 438 épület megrongálódott, mintegy 2700 helyszínen dolgoztak a tűzoltók a károk felszámolásán.
Garai Szakács László

2023. február 05. 14:58

Több száz épület megrongálódott,
több ezer segélyhívást kaptak a tűzoltók

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnapi közleményében azt írta: a tűzoltók szombat reggel óta folyamatosan dolgoznak, és mivel sokan csak vasárnap szembesülnek a károkkal, érkeznek az újabb bejelentések.

 

Az erős szél minden vármegyében okozott károkat, de a legtöbb munkát Somogy, Baranya és Tolna vármegyében adta a tűzoltóknak. A vihar sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek. A szél és a kidőlt fák országszerte összesen 438 épületet rongáltak meg, közülük 292 lakóépület.

 

A murakeresztúri faluház erős széltől megrongálódott tetőszerkezete (fotó: MTI/Varga György)

 

A dunántúli vármegyékben és országosan iparbiztonsági operatív törzsek segítik a viharos időjárás okozta károk felszámolását, koordinálják a katasztrófavédelem közreműködését az elektromos hálózat helyreállításában. Jelentősen csökkent az ellátatlan fogyasztók száma, több helyszínen áramfejlesztők kihelyezésével segítette a katasztrófavédelem az érintett intézmények működését.

 

(MTI)

 

Nyitóképünkön: Viharban kidőlt fa a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én (fotó: MTI/Katona Tibor)