Több munkát vállal Szegedért Binszki József

Rengeteg munka szakadt a városvezetés nyakába ebben a nehéz időszakban, amelyből várospolitikai alpolgármesterként veheti ki a részét Binszki József, ha október 7-én megválasztja őt a tisztségre a közgyűlés. Binszki társadalmi megbízatású alpolgármesterként dolgozik majd, így lényegesen kevesebb lesz a tiszteletdíja, mintha főállásban végezné ezt a munkát.
Szegedi Tükör

2022. szeptember 23. 10:01

Több munkát vállal Szegedért
Binszki József

– Kritikus állapotban van Magyarország. Most nagyjából úgy állunk, mint a huszadik emeletről zuhanó ember, aki még minden emeletnél életben van, de a becsapódás elkerülhetetlen. Magyarország a jövő év elején, közepén állhat földbe, ha nem segít az Európai Unió – mondta a jelenlegi válságos helyzetről Binszki József.

 

– Az Orbán-kormány már eddig is iszonyatos megszorításokat vezetett be. Minden képzeletet, logikát és racionalitást felülmúl az energiaár-emelés. Ne felejtsük: Pakson 12 forintért termeljük meg magunknak azt az áramot, aminek a mennyisége teljes mértékben kielégíti a lakossági fogyasztást. Ezt a 12 forintos áramot adja nekünk a kormány 70 forint fölötti összegért. Ez extraprofit, aminek semmi köze a világpiaci árhoz. Ebben az esetben a világpiaci ár torz mutató, amit azért emleget a kormány, hogy magasabb árat tudjon szabni nekünk, fogyasztóknak. Elhibázott gazdaságpolitika és az abszolút hatalommal való visszaélés – így vonható meg az elmúlt tizenkét év mérlege. És döbbenten olvassuk, hogy ezért nem Orbán Viktor és kormánya a felelős, hanem Gyurcsány Ferenc és egy külföldön élő idős ember, ami rendkívül szánalmas kommunikáció – magyarázta Binszki József.

 

Szerinte a brutális infláció és az egekbe szökő energiaárak minden önkormányzatot megviselnek, így Szegedet is. Úgy véli, arról órákig lehetne beszélni, hogy hogyan lehetetlenítette el, vérezteti ki a kormány az önkormányzatokat, de nekünk az ezzel szembeni megoldást kell megtalálnunk.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

– Szeged mindig ésszerűen és takarékosan gazdálkodott. Ennek is köszönhető, hogy még mindig jól áll a város országos viszonylatban, de a kormány nagyon komoly károkat tud okozni a szisztematikus rombolással az önkormányzatoknak, így Szegednek is. Éppen ezért kell az eddigieknél is jobban egyesíteni erőinket annak érdekében, hogy Szeged eredményesen tudja kezelni ezt a nagyon nehéz helyzetet. Rengeteg munka szakadt a városvezetés nyakába ebben a válságos időszakban, ami – meglátásom szerint – csak fokozódni fog a közeli jövőben. Szeged önkormányzata eleve egy 1+3 fős vezetési modellre lett felépítve. Ezt tartalmazza az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata is. A rendszerváltás éve, 1990 óta szinte folyamatosan három alpolgármester volt, de volt olyan időszak is, hogy négy alpolgármester dolgozott a városházán. A harmadik alpolgármesteri tisztség tehát nem új pozíció, az eddig is szerepelt az szmsz-ben. Különleges időszaknak tekinthető a ciklus eddigi része, amikor csak két alpolgármestere volt Szegednek. A rengeteg munka és megoldandó feladat miatt ez ma már nem tartható fenn tovább. Botka László polgármester már a ciklus elején felajánlotta számomra a várospolitikai alpolgármesteri tisztséget, de az ügyvédi praxisomba akkor még nem tudtam beleilleszteni ezt az egész embert kívánó munkát. Viszont mostanra annyira nehéz helyzetet teremtett a kormány az intézkedéseivel, az antidemokratikus, hatalomközpontú, önkormányzatellenes politikájával, hogy el kellett döntenem, miért ülök a közgyűlésben, ha nem vállalok komolyabb feladatot Szegedért és a szegediekért. Én munkára jelentkeztem, nem pénzre. Nem főállásban, hanem társadalmi megbízatású alpolgármesterként dolgozom egyelőre. Szeged város önkormányzata jelenleg nincs abban helyzetben, hogy a különböző tisztségviselőknek magas jövedelmeket osszon. Ez nem az Orbán-kormány, ahol a válság közepette jócskán, több százezer forinttal megemelték a miniszterek és az államtitkárok fizetését. Társadalmi megbízatású alpolgármesterként fele lesz az illetményem, mintha főállásban dolgoznék, és alig magasabb, mint az eddigi bizottsági elnöki tisztségemmel járó illetményem volt, miközben nagyságrendekkel több munkával és felelősséggel jár – hangsúlyozta Binszki József.

 

Amennyiben október 7-én megválasztja a közgyűlés Binszki Józsefet várospolitikai alpolgármesternek, úgy lemond a jogi bizottság elnöki tisztéről. Binszki a kulturális, oktatási és szociális intézmények működését felügyeli majd alpolgármesterként. Elmondta, Szegedért fog dolgozni, ezért reméli, hogy valamennyi képviselő támogatja majd a tisztségében, hiszen ők is mind Szeged érdekében dolgoznak, és a város érdeke a hatékonyabb városvezetési struktúra visszaállítása.

 

Mielőtt bárki sokallná a három alpolgármestert Magyarország harmadik legnagyobb városában, Szegeden, csak jelezni szeretnénk, hogy a fideszes vezetésű városokban, Győrben és Székesfehérváron is három, Debrecenben négy, Kecskeméten pedig öt alpolgármester dolgozik a városházán.