Több mint nyolcvanmilliárdos  veszteséggel zárta az első fél évet az MVM

A tavalyi azonos időszakban 28,3 milliárd forint adózás utáni nyeresége volt az állami enegiacégnek.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 29. 08:45

Több mint nyolcvanmilliárdos  veszteséggel zárta az első fél évet az MVM

Az energetikai szolgáltató a nem auditált adatok alapján az értékesítési árbevételét jelentősen, 1082,3 milliárd forintról 2429,4 milliárd forintra növelte egy év alatt. A bevétel emelkedését a magas energiabeszerzési és a magas versenypiaci értékesítési árak okozták.

 

 

A 90 milliárd forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ugyanakkor 78,5 milliárd forinttal kevesebb a tavalyinál.

 

A tárgyi eszközök és immateriális javak összesítéséből kiderül, hogy az első fél évben nem volt jelentős értékesítése a csoportnak, a beszerzések értéke ugyanakkor 63,5 milliárd forintról csaknem 106,6 milliárd forintra nőtt, főként a Magyar Földgáztároló Zrt.-nél, az MVM Zöld Generáció Kft.-nél, a Mavir Zrt.-nél, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél megvalósított beruházások, valamint MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. hálózati beruházásai miatt.

 

Az ugyancsak szerda délután megjelent vállalati közlemény a csökkenő eredményt főképp a lakossági szolgáltatási árak és rendszerhasználati díjak alakulásával magyarázza, hozzátéve, hogy az idén június 30-át követő kormányzati és szabályozói intézkedések eredményeként kompenzálják az év második felében.

 

A jelentésben kitérnek arra, hogy 

  • a földgáz és a villamos energia drágulása mellett
  • a forint euróval szembeni árfolyama,
  • valamint az alapanyagok árától függő finanszírozási költségek is befolyásolják a vállalatcsoport eredményességét.

 

Hozzátették, hogy a tevékenységük jelentős része hatósági árszabályozás alá esik, ezért folyamatosan egyeztetnek a kormányzati szervekkel, hogy a feladataikat és a szerződéses kötelezettségeiket teljesíteni tudják. (MTI)