Több mint húsz százalékkal voltak drágábbak az albérletek júliusban, mint egy évvel korábban, Szegeden 130 ezer forint az átlag

A KSH szerint.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 29. 14:25

Több mint húsz százalékkal voltak drágábbak az albérletek júliusban, mint egy évvel korábban, Szegeden 130 ezer forint az átlag

A lakbérek országos átlagban 23 százalékkal, Budapesten 25 százalékkal nőttek júliusban az egy évvel korábbihoz képest, közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. Az egy hónappal korábbihoz képest országosan 2,3 százalékkal, Budapesten 3 százalékkal emelkedtek a kiadó lakások bérleti díjai.

 

Bár a nominális díjak idén márciustól mind országosan, mind Budapesten magasabbak voltak a 2020. januári csúcsnál, reálértéken a kínálati díjak továbbra is elmaradtak a járvány előtti szinttől. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve idén júliusban országosan 4,0, Budapesten 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában - közölte a KSH.

 

Az előző hónaphoz mérten leginkább a budai, nem hegyvidéki kerületekben (4,6 százalékkal) és a pesti belső kerületekben (4,1 százalékkal) emelkedtek a lakbérek. A budai, hegyvidéki kerületekben 2,5 százalékos, a pesti átmeneti kerületekben 3,0 százalékos, a pesti külső kerületekben pedig 1,0 százalékos volt a növekedés.

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy sorrendben harmadik hónap volt a július, amikor az országos lakbérek több mint 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az áremelkedés lassulást mutat, a havi szinten mért 2,3 százalékos országos és 3 százalékos fővárosi júliusi adat elmarad a júniusi 3,8 és 4 százalékos mutatótól, jegyezte meg. A szakértő szerint a kínálat augusztusban látott bővülése azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat.

 

Az ingatlan.com elemzése szerint augusztusban a budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak.

 

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron voltak a legmagasabbak az árak, ahol 160 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, majd Győr és Veszprém következett 150-150 ezer forinttal. A legdrágábbak között volt még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

 

A legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz egy év alatt.