Több mint háromezer tanárt és tanítót keresnek az iskolák szeptemberig

Még véget sem ért a 2021/2022-es tanév, már több ezer iskolai és óvodai álláshirdetést lehet találni a Közigállás.gov.hu-n. A helyzeten az sem segít, hogy 150 pedagógus helyezte letétbe a felmondását arra az esetre, ha a kormány továbbra sem teljesíti kéréseiket. Most nagyon úgy tűnik, hogy nem fogja.
Kékes Viktória

2022. június 15. 12:07

Több mint háromezer tanárt és tanítót keresnek az iskolák szeptemberig

Több mint 2100 álláshirdetést dobott ki a közszféra állásportálja, a közigállás.gov.hu a „tanár” keresőszóra a 2021/2022-es tanév utolsó előtti napján. Úgy tűnik, tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, országszerte majdnem ezer – egészen pontosan 967 – betöltetlen állást hirdetnek az oldalon, de 853 hirdetést találni az „óvodapedagógus” és 420-at a „gyógypedagógus” szóra rákeresve – írja az Eduline.

 

A hirdetések egy részében természettudományos tárgyak oktatásához keresnek tanárt az iskolák, például biológia és kémia szakosokat, de informatika- és matematikatanárt is sok helyre vennének fel. Olyan iskolák is vannak, ahol már most intézményvezetőt vagy vezetőhelyettest keresnek, de az oldalon gyógypedagógusi, gyógytestnevelői, zenetanári, angoltanári állásokat is szép számmal lehet találni.

 

Az óvodákban sem jobb a helyzet. Az álláskereső oldalon 850 hirdetés van, ráadásul több olyan óvoda is feladott hirdetést, ahova egyszerre négy-öt pedagógust is felvennének.

 

A kormány válasza a problémára, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium alá rendelte az oktatást, valamint törvénybe foglalta a tanárok sztrájkjogát ellehetetlenítő, ezidáig rendeletben szabályozott jogszabályt. A pedagógusok pedig továbbra is rendkívül egyszerű dolgokat, munkaterheik csökkentését és a megalázóan alacsony fizetésük megemelését kérik. Úgy tűnik hiába. 

 

A kérdés csak az marad, ki fogja tanítani a gyerekeinket a szeptemberben kezdődő tanévben?

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind