Több mint harmadával nőtt a vendégéjszakák száma Szegeden a vizes világbajnokság idején

Turisztikai ügynökség jelentéséből kiderül, nem csupán Szegeden, minden helyszínen több szállást foglaltak, mint két héttel a vébé előtt.
Cservenák Zoltán

2022. július 07. 16:58

Több mint harmadával nőtt a vendégéjszakák száma Szegeden a vizes világbajnokság idején

A Magyarországon megrendezett úszó világbajnokság ideje alatt látványosan emelkedett a külföldi vendégek száma a versenyszámokban érintett városokban június 17. és július 3. között: 

  • Szegeden 38 százalékkal,
  • Sopronban 150 százalékkal
  • Debrecenben 37 százalékkal,
  • Budapesten pedig 30 százalékkal,

június első két hetéhez képest. A fővárosban az angol, a német és az amerikai vendégek voltak a legtöbben – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján összesen 578 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szállásadók a versenyeknek otthont adó településeken. Budapesten 220 ezer vendég közel 500 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 30 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 17 százalékkal volt több, mint június első két hetében. Az MTÜ adatai szerint 80 százalékuk külföldi volt, legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, az Egyesült Államokból, Izraelből, Lengyelországból, Romániából, Olaszországból és Franciaországból érkeztek.

 

Szegeden a vizes világesemény ideje alatt 18 ezer vendég 30 ezer vendégéjszakát töltött el. Így 38 százalékkal több vendég és 20 százalékkal több vendégéjszakát töltött a Szegeden június első feléhez képest. A város forgalmának 58 százalékát a belföldiek adták. A bajnokság ideje alatt nőtt a külföldi turisták aránya, sokan utaztak ide Németországból, Csehországból és Romániából.

 

A többi vidéki helyszíneken is érezhető volt a forgalomnövekedés: Debrecenben 11 ezren 25 ezer éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. Ez 37 százalékos vendég és 25 százalékos vendégéjszakaszám növekedést jelent június első feléhez képest. A belföldi vendégek aránya 55 százalékos volt. Külföldiek leginkább Németországból, Romániából, Izraelből és az Egyesült Királyságból érkeztek.

 

Sopronban a világbajnokságot megelőző két héthez képest 2,5-szer annyi, 23 ezer vendéget regisztráltak, a vendégéjszakák számában pedig 85 százalékos növekedést tapasztaltak. Itt 90 százalékban belföldi látogató volt. Külföldről legtöbben Ausztriából, Szlovákiából, Németországból és Csehországból érkeztek a városba.

 

Budapesten a forgalom 60 százaléka szállodákhoz, 30 százaléka pedig magán- és egyéb szálláshelyekhez köthető. A fővárosban a szállodai szobák átlagára a világbajnokság ideje alatt 4 ezer forinttal volt magasabb, mint a megelőző két hétben.

 

MTI

 

(Fotó: Nagy Mihály/Magyar Építők)