Több mint egymilliárd forintból fejlesztett szoftvereket a szegedi Griffsoft Informatikai Zrt.

Földfelszíni légköri adatok mérésére és feldolgozására – elsősorban a vízi navigáció és a hajózás biztonságának újfajta támogatására szolgáló – szoftvereket készítettek.
Cservenák Zoltán

2022. december 09. 13:03

Több mint egymilliárd forintból fejlesztett szoftvereket a szegedi Griffsoft Informatikai Zrt.

A vállalat a három és fél éves fejlesztést az ÁBRIS Informatikai és Tanácsadó Kft., a SOFT-ADVISE Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Neumann János Egyetem konzorciumban valósította meg 1 milliárd 130 millió forintból. Ehhez több mint 808 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

 

A támogatott projekt két részből állt: kutatásból és fejlesztési eredménytermékekből. A kutatás során a földfelszíni meteorológiai adatok feldolgozásának, a mérési adatok előállításához szükséges szenzorhálózat megtervezésének, illetve az adatokra épülő szolgáltatási platform kialakításának lehetőségeit vizsgálták meg.

 

A fejlesztés legfőbb eredményterméke a végfelhasználók számára kifejlesztett Vize nevű alkalmazás, amin belül lehetőség van különböző mérőeszközök részletes adatainak lekérésére, például szél- és hőtérkép megjelenítésére. 

 

A másik fontos funkciója az, hogy a felhasználó láthatja a közelben lévő hajókat (amelyekről használják az alkalmazást) és kikötőket, azaz a hajózás biztonságát támogatja – ismertette Pénzes János, a Griffsoft Informatikai Zrt. ágazatigazgatója.

 

A Griffsoft két alkalmazás, Greenformers Go és Help fejlesztésével részese volt a szegedi „Smart Alliance for Sustainable Mobility” röviden SASMob projektnek is, ami a fenntartható munkába járás feltételeinek javítását, valamint Szegeden olyan közlekedésszervezési megoldások kidolgozását célozta meg, amik hozzájárulnak a fenntartható közlekedéshez.

 

A Griffsoft Informatikai Zrt. több mint 30 éves múlttal rendelkező ügyviteli szoftverfejlesztő és informatikai részvénytársaság, céljuk, személyre szabott szolgáltatásokkal egyedi fejlesztéseket hajtanak végre. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Griffsoft Informatikai Zrt. tavalyi nettó árbevétele 3, milliárd 390 millió forint volt, egy évvel korábban pedig 4 milliárd forintot tett ki. A cég 2021-ben 652 millió 500 ezer forint, míg 2020-ban 617 millió 100 ezer forint nyereséggel zárt.

Címlapon

mutasd mind