Több mint 880 ezer ember vette fel a vakcinát az oltási akcióban

A múlt hétre meghirdetett oltási akcióhéten országszerte több mint 880 ezren mentek el oltakozni.
Vass Imre

2021. december 01. 17:28

Több mint 880 ezer ember vette fel a vakcinát az oltási
akcióban

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az oltási akcióban 724 ezren vették fel a harmadik, 109 ezren az első, 52 ezren pedig a második oltást. Ezzel 6,1 millió felett van a legalább egyszer oltottak és 5,8 millió felett az immunizáltak száma. Több mint 2,5 millió embert háromszor oltottak be. 

 

A politikus rámutatott: a nemzetközi példák szerint a vakcina beadása után 4–6 hónappal csökken a szervezet immunválasza, és a régebben oltottak is a betegek, a fertőzők közé kerülhetnek. Ahhoz, hogy meg lehessen előzni, hogy náluk súlyosabb lefolyású legyen a betegség, mindenképpen szükséges a harmadik oltás, hiszen az 90 százalék fölé emeli a védettséget.

 

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a héten továbbra is előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet oltást kérni az ország 101 kórházában működő oltópontokon, amelyek mindegyikén felvehető a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm-vakcina is.

 

György István közölte: az operatív törzs kérésére az országos oltási munkacsoport foglalkozik az 5–11 éves korosztály oltási stratégiai tervének kidolgozásával, és ezzel várhatóan a jövő hét elejére kész lesz.

 

Ezután a kormány meg fogja hozni a szükséges intézkedéseket. A gyermekeknek szánt vakcina az előzetes hírek szerint december 20. körül érkezik az országba.

 

(MTI)