Több mint 4 milliárd forintot kaszált a kínai vakcinabeszerzést intéző cég

Egy közvetítőcégen, a Danubia Pharma Kft.-n keresztül vásárolta meg a kormány a kínai Sinopharm-vacinákat. A cég most megjelent beszámolójából kiderült, mennyit is kerestek a vakcinaügylettel.
Vass Imre

2022. május 02. 20:24

Több mint 4 milliárd forintot kaszált a kínai
vakcinabeszerzést intéző cég

Az Mfor cikkéből kiderült, hogy a Danubia Pharmma árbevétele az előző évi 3,4 milliárdról 54,8 milliárdra emelkedett. Ezzel együtt a kiadásai is növekedtek, mégpedig 2 milliárdról 44,9 milliárd forintra.

 

Az eladott áruk beszerzési értéke 44,6 milliárd forint volt, az azonban nem derült ki, hogy ebből mennyit tett ki az oltóanyagok beszerzése. Növekedtek a személyi jellegű kifizetések is, erre 352,9 millió forintot költöttek. Ezek nagyrésze magbízási díjként került kifizetésre.

 

A cég összesen 4,4 milliárd forint tiszta profittal zárta a tavalyi évet. ezt azonban nem fizették ki osztalékként, hanem bent hagyták a kasszában. 

 

Ugyanakkor 2021 év végén a vállalat beolvadt az egyedüli tulajdonos Syntonite Medbe, így vagyonai a jogutód könyveibe kerültek bele, a profit sorsáról pedig már a Syntonie Mednek van joga dönteni.